Niet alle leveranciers zijn even voordelig voor eigenaars zonnepanelen

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel consumenten met zonnepanelen een te lage vergoeding krijgen.

Heb je zonnepanelen? Dan wek je wellicht meer stroom op dan je verbruikt. Deze stroom valt buiten de salderingsregeling waarbij de opgewekte stroom wordt weggestreept tegen de gebruikte stroom. Voor de extra opgewekte stroom krijg je een vergoeding voor van je energieleverancier. De hoogte van de vergoeding bepaalt de energieleverancier zelf maar in 2014 is vastgelegd dat een redelijke vergoeding ten minste 70% van het kale leveringstarief moet zijn.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt nu dat meerdere consumenten te weinig vergoeding krijgen. Sommige leveranciers bieden zelfs slechts 7% van het kale leveringstarief, terwijl andere meer dan de 70% bieden. De tarieven lopen, volgens de Consumentenbond, flink uiteen: van 5 tot 56 cent per kWh. Door onduidelijke wetgeving zijn energieleveranciers vrij dit bedrag aan te passen. Het AD noteerde bij één leverancier zelfs een vermindering van 50 naar 9 cent per kWh.

In 2025 gaat de nieuwe Energiewet in, met duidelijkere regels over een minimum vergoeding. Tot die tijd is de wet echter onvoldoende om leveranciers verantwoordelijk te houden. Daarom roept de Consumentenbond de minister op om zo snel mogelijk een nieuw minimum te noemen.

Vergelijken loont bij terugleveren

Wat betekent dit voor jou? Vergelijken van leveranciers loont! Als je meer levert dan je verbruikt, kan de juiste energieleverancier je een paar honderd euro per jaar opleveren. Zonnepanelen zijn dus nog steeds voordelig, maar let wel op dat niet alle leveranciers even voordelig zijn.

De salderingsregeling

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling stapsgewijs afgebouwd. In 2031 is het de bedoeling dat er niet meer gesaldeerd wordt. Lees hier meer over de afbouw van de salderingsregeling.