Van het gas af met een airco verwarmingssysteem

Gerco en zijn partner Jennifer hebben hun huis - een woning uit 1969 in Weteringbrug - grondig verduurzaamd. Vanwege de grootte van hun woning en de apparatuur van hun bedrijf aan huis, dat zich richt op het vervaardigen van hoogwaardig composiet, had het koppel een hoog energieverbruik, en dus hoge energiekosten. Dit moest anders vonden ze. Gerco’s technische achtergrond vergemakkelijkte het proces, maar veel informatie vonden ze ook online.

Ze legden hun dak vol met 49 zonnepanelen, brachten een uitgebreid airco-systeem (lucht-lucht warmtepomp) aan en plaatsten zeer efficiënte warmteboilers om hun water te verwarmen. Hierdoor kunnen ze zelfs binnenkort van het gas af. We spraken ze over het verduurzamen van hun huis, dat er ook qua comfort enorm op vooruit is gegaan.

Wat hebben jullie in de woning aan verduurzaming gedaan?
In 2020 hebben wij het dak op het zuidoosten vol gelegd met 30 zonnepanelen en ontdekt dat je dak hiervoor niet persé op het zuiden hoeft te liggen. Wij hebben een vrij grote woning en een bedrijf aan huis, waardoor we veel energie verbruiken, wel 13.000 kWh per jaar. Omdat de opbrengst aan zonne-energie zo hoog was, hebben we kort erna ook onze noordwestzijde met 19 zonnepanelen bedekt. Op jaarbasis zijn deze iets minder rendabel, maar de opbrengst is voldoende om ’s avonds van te koken en te gebruiken voor andere apparaten. We houden zelfs energie over, want onze energieopwekking is 15.000 kWh per jaar.

Verder hebben we een airco verwarmingssysteem, oftewel een lucht/lucht warmtepomp systeem, geïnstalleerd. We merken dat dit systeem – van een goed A-merk – uitstekend werkt en veel gebruiksgemak en weinig geluid oplevert. Wij zijn begonnen met 2 single split-units, één voor de woonkamer en één voor een werkruimte in de kelder. Een jaar later hebben we een multi-split-unit laten installeren: een buitenunit en 3 binnen-units voor de bovenverdieping, zodat we deze ruimtes naast verwarmen ook kunnen verkoelen.

Vanwege de tocht en kou op de slaapkamerverdieping hebben we ook onze zolderverdieping geïsoleerd. Tijdens deze klus ontdekten we dat bij de dakrand, spouw- en gevel aansluiting alles erg open was, waardoor tocht en wind vrij spel hadden. Nu we dit probleem hebben aangepakt voelt ons huis zoveel comfortabeler en verbruiken we zoveel minder energie! Ook horen we de airco – die al vrij geruisloos was – hierdoor helemaal niet meer. Ik had nooit gedacht dat goede isolatie zoveel extra wooncomfort zou opleveren. Dit is een prachtige bonus, naast de lagere energierekening natuurlijk!

In het verleden verbruikten we circa 2800 m3 gas per jaar. Om het gasverbruik iets te verminderen gebruikten we vaak elektrische kacheltjes. De verwachting was dat het stroom verbruik enorm zou toenemen met de airco verwarming, maar door de isolatie verbetering en veel efficiëntere verwarming houden we zelfs energie over.

Als we apparaten vervangen let ik ook altijd op het energieverbruik. Ook schakelen we vaak apparaten – als we die niet gebruiken – helemaal uit. Ik heb tegenwoordig ook “slimme stekkers” (hombli) die energieverbruik meten en ook op tijd kunnen schakelen. Erg handig! Voor ons totale energieverbruik gebruik ik Enelogic, waarmee ik kan zien wat we opwekken en verbruiken. Per apparaat lees ik dit met de slimme stekkers uit. Ook hebben wij de grote TL balken in onze werkruimte vervangen voor LED-verlichting. Deze investering hebben wij in een jaar terugverdiend.

Heb je nog andere maatregelen in huis getroffen?
We zijn begonnen met een Quooker in de keuken. Hierdoor hoefden we niet meer te wachten op warm water, en direct kokend water is ook zeer handig natuurlijk. Omdat we in de badkamer boven ook direct warm water wilden heb ik daar een inbouwboiler gemonteerd. Deze heb ik na-geïsoleerd met PUR-schuim om het standby-verlies laag te houden.

Eigenlijk is een warmtepompboiler energiezuiniger dan een boiler, maar omdat wij erg weinig warm water gebruiken halen we de investeringskosten er niet zo snel uit. Bovendien houden we de gebruikskosten laag doordat ze zijn ingesteld op laag vermogen en tijdgeschakeld zodat ze overdag op stroom van zonnepanelen opwaremn. Door deze boilers konden wij helemaal van het gas af! Dit is al opgezegd en de aansluiting wordt binnenkort verwijderd.

Wat is de reden dat je tot verduurzaming bent overgegaan?
De eerste reden was de kostenbesparing. Het blijven sponsoren van de energiebedrijven leek mij geen goed idee als ik zelf “energieleverancier” kon worden. De zonnepanelen verdienen zichzelf in een paar jaar terug, en daarna heb ik gratis energie.

Toen we eenmaal met besparen bezig waren, kwam de bewustwording. We zagen in hoeveel energie we eigenlijk verbruikten en wat er gebeurde als we ons huis en gedrag aanpasten. Het werd een sport om steeds verder te besparen. Een bonus is het comfort. Vanwege de isolatie is het zoveel aangenamer in huis! In de winter kunnen we ruimtes nu gericht verwarmen en alle stroom gebruiken die op dat moment van de panelen afkomt, en in de zomer houden we het hele huis lekker koel en hebben nog voldoende stroom over, wat naar de rest van de straat gaat. Ook hebben we nu overal direct warm water door de keuken en badkamer boiler.

Hoe wist je welke stappen je moest nemen?
Ik heb enorm veel kennis gehaald van het Tweakers-forum. Daar worden veel onderwerpen als zonnepanelen, boilers, warmtepompen, airco- systemen, isolatie etcetera behandeld. Ook heb ik zelf een technische achtergrond.


Wat zijn de kosten van de maatregelen geweest?
De totale kosten voor zonnepanelen en het airco systeem waren circa 25.000 euro. Aan het isoleren van de zolder heb ik ongeveer 3.000 euro uitgegeven. Door het zelf uit te voeren hebben de twee elektrische boilers ons circa 500 euro gekost. Deze kosten hebben we in een periode van drie jaar uitgegeven. We gaan ervan uit dat de investering met de hogere energieprijzen wel in 3 jaar zijn terugverdiend, want met de huidige energieprijzen zouden we jaarlijks ongeveer 12.000 euro kwijt zijn!

Hoe is je ervaring met een airco als verwarmingssysteem?
Een airco verwarmingssysteem gebruikt warme lucht als verwarming, en dit vindt niet iedereen prettig. Wel ligt dit een beetje aan hoe je het gebruikt, en welk systeem je hebt. Als het systeem een paar uur op een rustig tempo aanstaat dan merk je er eigenlijk weinig van. Het is erg fijn dat het systeem flexibel is en snel reageert: als je de verwarming wat hoger zet, voel je snel de warmte en dat voelt heel comfortabel aan. Je kunt daardoor heel flexibel verwarmen in ruimtes waar we wel en niet zijn, ten bate van je energieverbruik.

Het systeem is bovendien erg gebruiksvriendelijk: elke unit heeft een afstandsbediening met een aantal belangrijke functies. We gebruiken een app om de units van afstand te kunnen bedienen. Je stelt de unit in op een bepaalde temperatuur, en dat is het. Omdat een boilervat bij het aircosysteem ontbreekt, gebruiken we voor warm water een elektrisch boilervat van 80 liter. Deze heb ik zelf na-geïsoleerd om het standby-energie verbruik te halveren.

Tot slot
Ik raad het absoluut andere mensen aan om ook energiezuinige maatregelen door te voeren in huis. Duurzaam bezig zijn betekent helemaal niet dat je offers moet brengen of in de koud zit! Start met het aanbrengen van de juiste isolering en installeer zonnepanelen. Naast zelfvoorzienend te zijn in eigen verbruik, is het fijn dat je overtollige stroom terug kan leveren aan de energieleverancier (salderen), en het je ook iets oplevert!

Previous
Previous

Vrijwel energieneutraal wonen

Next
Next

Interview met Energiecoach Paul Sprunken