Comfort in huis én een lage energierekening

Daniël Dieben (35) woont met zijn vrouw in een jaren negentig-woning op de Marga Klompésingel in Hoofddorp. Na de installatie van hun volledig elektrische warmtepomp, heeft het stel meteen de gaskraan laten verwijderen. Dit is nu een half jaar geleden. Wij vroegen Daniël naar zijn ervaringen.

Welke duurzame maatregelen heb je in jouw woning toegepast?

Toen we in 2019 in ons huis kwamen wonen, is de badkamer verbouwd. Met het oog op een toekomstige warmtepomp, hebben we toen gelijk vloerverwarming laten aanleggen. Daarnaast is er een douche-wtw (warmteterugwinningssysteem) geïnstalleerd. Hiermee benut je de warmte van het wegstromende water en kan het koude water alvast opwarmen. Ons gasverbruik voor warm water is hierdoor met 50% gedaald!

Verder hebben we de buitenmuren laten na-isoleren. In de ramen aan de achterzijde is HR++-glas aangebracht en vanwege de geluiddempende werking hebben we aan de voorkant triple-glas laten aanbrengen.
Op ons dak liggen 27 zonnepanelen, waarvan ik het merendeel zelf heb aangebracht. Via het platform Tweakers leerde ik hoe je dit moest aanpakken. Omdat ik vrij handig ben, besloot ik om dit zelf te doen. Ook onze volledige warmtepomp heb ik grotendeels zelf geïnstalleerd. De handelingen waarvoor een STEK-certificaat* is vereist heb ik uitbesteed. Wij hebben nog gebruik kunnen maken van de ISDE-subsidie, maar vanaf augustus 2023 is dit voor zelf-geïnstalleerde maatregelen niet meer het geval. De gehele installatie moet worden uitgevoerd door een bedrijf.

De warmtepomp staat bij ons in de schuur, met aan de buitenzijde onze buitenunit. Hier heb ik om geluidsoverlast te voorkomen een speciale kast omheen laten bouwen. Na de installatie van de pomp heb ik meteen de gasaansluiting laten weghalen. Dat was in mei 2023. Tot die tijd verwarmden we met airco’s, die we in 2019 in onze woonkamer en studeerkamer hadden geïnstalleerd.

Heb je ook rekening gehouden met ventilatie?

Dat is eigenlijk iets voor de toekomst. Momenteel hebben we alleen kleine roosters boven de ramen die voor frisse lucht in huis zorgen. Op termijn wil ik een ventilatiesysteem met warmteterugwinning installeren. Zo’n systeem zorgt voor de afvoer van vervuilde lucht en toevoer van frisse lucht, waarbij de vervuilde, verwarmde lucht langs de binnenkomende koude frisse lucht wordt geleid zodat de warmte wordt hergebruikt.

Wat is jouw beweegreden geweest om te verduurzamen?

Allereerst om kosten te besparen. Het begon bij de installatie van een airconditioning in mijn werkkamer. Toen ik erachter kwam dat je hiermee ook kon verwarmen, en het apparaat net zo werkt als een warmtepomp, zette dit me aan het denken. In 2019 was ons energieverbruik 1.200 euro! Nu kost het ons niets. In 2022 hadden we zelfs 1800 KWh aan stroom over.

Wat zijn voor jou de voordelen van je verduurzaming?

Naast het financiële aspect, ook echt het comfort. Het is 24 uur per dag comfortabel in huis en nooit koud.

Nog verduurzaming in de planning staan?

Ja, eind maart krijgen we ook vloerverwarming in de woonkamer. Nu hangen er nog ouderwetse radiatoren, waaronder ik kleine convectors heb geplaatst. Dit werkt overigens prima in combinatie met de warmtepomp. De vloerverwarming brengen we aan voor nóg meer comfort.

Zou je anderen aanraden om te verduurzamen?

Absoluut. Als je al kijkt wat het financieel oplevert. Natuurlijk moet je investeren, maar dit moet je ook op de lange termijn. Alleen al voor het gebruik van de gasleiding betaal je 300 euro per jaar, dan heb je over 10 jaar al € 3.000 voor niks uitgegeven. Bovendien ben je ook kosten kwijt aan een jaarlijkse onderhoudsbeurt van de cv-ketel. Een warmtepompinstallatie is veel onderhoudsvriendelijker.

Heb je ook anderen gestimuleerd om te verduurzamen?

Jazeker. Maar dat duurde even. Toen ik namelijk mijn eerste airco had opgehangen om ook mee te verwarmen, geloofde mijn omgeving niet dat dit zou werken. Daar kwamen ze op terug. Nu heeft mijn vader beneden en boven een airco-unit hangen.

Wat ik mensen zou aanraden: wees gewoon kritisch in de offertes die je aanvraagt. De prijzen wisselen enorm. Daarnaast is mijn mening over isoleren misschien een klein beetje controversieel. Ik vind dat je beter kunt investeren in een warmtepomp dan geld uit te geven aan het (verder) isoleren van de woning. Vooral als het om dure isolatiemaatregelen gaat. Hoe hoger het gasverbruik, hoe eerder je de investering van een warmtepomp terugverdient. Hierbij moet ik wel zeggen dat extra isoleren zorgt voor meer comfort in huis en het huis sneller opwarmt als de warmtepomp op een lage temperatuur verwarmt.

Waar je ook op moet letten in de warmtepomp-industrie zijn de backup-heaters. Warmtepompen bevatten een elektrisch element dat aangaat als de warmtepomp het niet aankan. Wat vaak gebeurt is dat mensen een te kleine warmtepomp geadviseerd krijgen die bij kou snel overslaat op de backup-heater. Je moet het zien als het element in de waterkoker. Voor elke kWh die je erin stopt krijg je 1 kWh terug. De kracht van de warmtepomp is juist dat je van de ene kWh twee of drie of vier kWh kunt maken. Gebeurt dit niet, dan schiet je energierekening omhoog.

*STEK is een afkorting die staat voor Stichting Emissiepreventie Koudetechniek. Het STEK-certificaat is verplicht voor iedere monteur die werkt aan koel- en klimaatinstallaties die gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen kunnen vrijgeven.

Gerelateerd

Previous
Previous

Een sport om energie te besparen

Next
Next

Een warmtepomp op zonne-energie