Een warmtepomp op zonne-energie
Deze keer delen we de ervaringen van Arjen Wols. Met zijn vrouw en tienerzoon woont hij in een jaren 80-woning in het Hoofddorpse Overbos en is al sinds 2017 van het gas af.
Arjen: “Al vroeg ben ik me gaan interesseren in het energieverbruik van onze woning. Nog ver voordat de meeste mensen ermee bezig waren. Ik begon met het meten van ons volledige gas-en elektraverbruik. Dit deed ik door temperatuursensoren op de leidingen te plaatsen. Mijn verbruik vergeleek ik met gemiddelden van soortgelijke woningen, waardoor ik precies wist hoe ik ervoor stond. Je kan wel zeggen dat ik een beetje een regelfreak ben.”
Temperatuur cv-ketel verlagen
In april 2014 besloot Arjen te onderzoeken of hij de temperatuur van zijn cv-ketel kon verlagen en tegelijkertijd het comfort in zijn woning kon behouden. Arjen: “Ik vond het gewoon zonde om energie te verspillen. Nu is het de normaalste zaak van de wereld om daar mee bezig te zijn, maar destijds keek men er wel raar van op.”
Het lukte om de temperatuur van de cv-ketel omlaag te brengen, het comfort te behouden en energie te besparen. Vanwege het bouwjaar – midden jaren 80 – was de woning voor Arjen al voldoende geïsoleerd. Ondanks de gasbesparing wilde Arjen meer, en zocht hij een compleet alternatief voor het verwarmen met gas.
Op zoek naar passende oplossing
Arjen: ”Het was een hele zoektocht om een passende oplossing voor onze situatie te vinden. Op mijn dak wilde ik geen buitenunit van een warmtepomp. Toen waren die niet zo stil als nu. Dus ik ging op zoek naar een systeem zonder buitenunit en kwam uit op een warmtepomp met PVT-panelen. Een weinig gekocht systeem. Wij behoorden destijds tot één van eerste pilot-klanten van de leverancier. De meeste leveranciers durfden het ook niet aan. Zij adviseerden me om de cv-ketel er nog even naast te houden. Dat was in 2017.”
PVT-panelen
De warmtepomp van Arjen heeft dus geen buitenunit, maar werkt met acht zogenoemde PVT–panelen (warmtewisselpanelen). Dit is een systeem met een zonnepaneel aan de bovenkant en aan de onderkant een leidingnetwerk dat warmte uit de buitenlucht haalt. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan de warmtepomp. Naast de PVT–panelen, voorzien 17 standaard zonnepanelen de warmtepomp van stroom.
Arjen: “De warmtepomp staat in contact met een buffervat van 300 liter waarvan de temperatuur op 50 graden celsius wordt gehouden. Dit buffervat levert het warme water voor de vloerverwarming. Daarnaast gaat er een tapwaterleiding door het buffervat waaraan een doorstroomverwarmer is gekoppeld die het tapwater verder verwarmd naar een temperatuur van 55 graden op momenten dat er vraag is naar warm water. We hebben een apart regelsysteem laten installeren dat ervoor zorgt dat het tapwater al een comfortabele warmte heeft.“
Efficiënt gebruik
Inmiddels weet Arjen hoe hij zijn warmtepomp zo efficiënt mogelijk gebruikt. Arjen:” Ik heb de thermostaat zo ingeregeld dat de vloerverwarming tussen 12:00 en 13:00 wordt aangezet. Hierdoor kan het buffervat met directe warmte van de zon worden opgewarmd. Als wij ‘s avonds gaan koken en de verwarming aandoen, dan is het boilervat al weer warm en kost het de pomp minder energie om ons van warmte te voorzien.”
Salderingsregeling
Het komt wel eens voor dat de pvt-panelen het boilervat niet voldoende op temperatuur kunnen brengen. Dan wordt er elektrisch bij verwarmd. Arjen: “Hoe dan ook blijft het huis nul-op-de-meter, maar helaas niet nul op de rekening. De saldering kan je rekening niet naar nul brengen, omdat de kosten van je stroom worden verplaatst van het product naar het transportsysteem. Je betaalt nu voor de leidingen in de grond ongeacht je verbruik of teruglevering.”
Om die reden zou Arjen in de toekomst willen overgaan op een thuisbatterij. Arjen: “Ik verwacht dat de kosten voor stroom lager zullen worden. Maar de kosten voor de infrastructuur zullen alleen maar stijgen. Op dit moment zijn er nog geen betaalbare batterijen waarmee ik kan besparen op mijn kosten van de energiemaatschappij. Ik wacht hier dus nog even mee.”
Financiële voordelen
Arjen betaalt nu slechts 15 euro per maand aan energiekosten bij een gemiddeld elektra-verbruik van 3.500 KwH. Arjen: “We hebben 21.000 euro in het warmtepompsysteem, de zonnepanelen en de vloerverwarming geïnvesteerd. Daarnaast hebben we een extra groep moeten aanleggen. De investering hebben we in 2027 terugverdiend. Bovendien zijn we van Energielabel C naar A+++ gegaan.”