Zonnepanelen
Met zonnepanelen wek je voor lange tijd je eigen duurzame energie op.
Investeer in zonnepanelen als jouw dak geschikt is. Je wekt dan zelf duurzame energie op en de investering verdient zich ongeveer in 5 tot 8 jaar terug.
Zonnepanelen zijn duurzaam: ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. De meeste zonnepanelen zetten 15 tot 22 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 23 jaar milieuwinst!
Een zonne-energie systeem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. De panelen zijn in serie geschakeld. Dit heeft als nadeel dat, indien er schaduw op een paneel valt, de overige panelen ook minder opwekken. Bij daken waar zonlicht volledig vrij spel heeft is dit geen probleem en zijn deze systemen juist de beste en goedkoopste oplossing. Heb je wel een deel van de dag schaduw, dan zijn micro-omvormers of power-optimizers aan te raden. Het systeem wordt duurder maar dat kun je ruim wegstrepen tegen de hogere energieopbrengst.
Door de salderingsregeling kan het interessant zijn meer stroom op te wekken dan je nu verbruikt. Wellicht wil je elektrisch koken, een elektrische auto, een airco of een warmtepomp. De overcapaciteit in je systeem kan je dan met de salderingsregeling voordelig en nuttig gebruiken. Je nieuwe zonnepanelensysteem is op deze manier al voorbereid op de toekomst.
Wil je je huidige zonnepanelensysteem uitbreiden om meer eigen stroom op te wekken? Laat je dan goed adviseren over de mogelijkheden door een erkend installateur.
Verplicht registreren zonnepanelen op energieleveren.nl
Als je eigenaar bent van zonnepanelen, dan ben je wettelijk verplicht om deze te registreren via de website www.energieleveren.nl. Hierdoor krijgt jouw energieleverancier een bericht dat je energie teruglevert en wordt deze teruggeleverde stroom verrekend met de gebruikte stroom (salderen). Ook wordt er gecontroleerd of de energiemeter geschikt is voor teruglevering. Daarnaast kan het stroomnet overbelast raken als er bij zonnig weer veel energie wordt teruggeleverd, waardoor de omvormer de opwek door zonnepanelen tijdelijk uitschakelt. Hoe meer informatie er bekend is over het aantal zonnepanelen, des te beter netbeheerders kunnen inschatten óf en wáár uitbreiding of verzwaring van het energienet nodig is.
NB: Vaak registreert de installateur de zonnepanelen voor hun klanten. Vraag dit na bij jouw installateur. Is dit niet het geval? Registreer dan zelf je panelen op: www.energieleveren.nl. Bij het aanmaken van een account wordt gevraagd naar een toets op het meternummer.
Problemen met terugleveren op een zonnige dag
Als er in een straat veel wordt teruggeleverd op een zonnige dag, dan kan de spanning op het lokale elektriciteitsnetwerk te hoog worden. Hierdoor schakelt de omvormer tijdelijk uit en wordt er geen stroom teruggeleverd.
Wil je weten of er netwerkproblemen zijn op jouw adres, bijvoorbeeld omdat je zonnepanelen wilt aanschaffen of omdat de opbrengst van de zonnepanelen lager is dan verwacht? Controleer dit met de postcodecodecheck van Liander.
Liander werkt continue aan het verbeteren van de capaciteit van het netwerk. Neem contact op met Liander als jouw omvormer uitschakelt en dit nog niet bekend is bij Liander.
Capaciteitsproblemen kun je voorkomen door de opgewekte elektriciteit te gebruiken voordat het teruggeleverd wordt. Zet op zonnige dagen dus elektrische apparaten zoals een wasmachine of een vaatwasser aan en natuurlijk is dat het beste moment om een elektrische auto op te laden. Vertel dit vooral ook aan de buren met zonnepanelen!
Veelgestelde vragen
Hoe kan ik de BTW op zonnepanelen terug ontvangen?
Vanaf 1 januari 2023 word er geen BTW meer in rekening gebracht bij zonnepaneleninstallaties en de montage ervan.
Je hoeft je BTW dus niet meer terug te vragen.
Hoe zit het met de BTW op zonnepanelen?
Vanaf 1 januari 2023 word er geen BTW meer in rekening gebracht bij zonnepaneleninstallaties en de montage ervan.
Je hoeft je BTW dus niet meer terug te vragen.
Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
De levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld boven de 25 jaar en vaak wordt er garantie gegeven voor die periode. De panelen verliezen ieder jaar ongeveer een half procent van hun productievermogen. Na 25 jaar is dat ongeveer 12,5% afname ten opzichte van het eerste jaar. Ze produceren dan dus nog 87,5% t.o.v. nieuw.
Wat als er schaduw op het dak valt?
Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als maar een deel van de zonnepanelen gedurende een relatief korte tijd in de schaduw ligt, dan kun je kiezen voor micro-omvormers of power-optimizers. Ieder paneel is dan apart geschakeld en de zonnepanelen in de schaduw zorgen er dan niet meer voor dat het hele systeem minder produceert.
Blauwe of zwarte panelen?
De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Zonneboilers
Nog meer uit je dak halen? Lees dan meer over zonneboilers!

Leg je je panelen op een plat dak?
Vergeet niet te isoleren!

Leg je de panelen op een schuin dak?
Vergeet niet te isoleren!