Zonnepanelen

Met zonnepanelen wek je voor lange tijd je eigen duurzame energie op.

Investeer in zonnepanelen als jouw dak geschikt is. Je wekt dan zelf duurzame energie op en de investering verdient zich ongeveer in 7 tot 8 jaar terug.

Zonnepanelen zijn duurzaam: ze zetten zonne-energie om in stroom. Daarvoor hoeft de zon niet fel te schijnen: ook op een bewolkte dag leveren jouw panelen elektriciteit. De populairste zonnepanelen zetten 12 tot 16 procent van het zonlicht dat erop valt om in elektriciteit. In 2 jaar heeft een zonnepaneel al meer energie bespaard dan het kostte om het paneel te maken. Daarna leveren jouw zonnepanelen nog 23 jaar milieuwinst!

Een zonne-energie systeem bestaat uit zonnepanelen en een omvormer. De panelen zijn in serie geschakeld. Dit heeft als nadeel dat, indien er schaduw op een paneel valt, de overige panelen ook minder opwekken. Bij daken waar zonlicht volledig vrij spel heeft is dit geen probleem en zijn deze systemen juist de beste en goedkoopste oplossing. Heb je wel een deel van de dag schaduw, dan zijn micro-omvormers of power-optimizers aan te raden. Het systeem wordt duurder maar dat kun je ruim wegstrepen tegen de hogere energieopbrengst.

Door het salderingssysteem is het momenteel interessant om niet meer op te wekken dan je verbruikt. Stem daarom het aantal zonnepanelen af op jouw huidige verbruik. Het is ook mogelijk om later zonnepanelen bij te plaatsen. Bedenk daarbij wel dat de omvormer geschikt moet zijn voor het aantal panelen. Bijplaatsen is handig als je meer elektriciteit gaat verbruik door bijvoorbeeld een elektrische auto, warmtepomp of infrarood panelen.

 

 

Veelgestelde vragen

Hoe zit het met de BTW op zonnepanelen?

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een pakket van 10 zonnepanelen (3.000 wattpiek) voor 4.700 euro levert dit 760 euro op. De installateur kan dit voor je regelen.

Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld boven de 25 jaar en vaak wordt er garantie gegeven voor die periode. De panelen verliezen ieder jaar ongeveer een half procent van hun productievermogen. Na 25 jaar is dat ongeveer 12,5% ten opzichte van het eerste jaar.

Wat als er schaduw op het dak valt?

Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als maar een deel van de zonnepanelen gedurende een relatief korte tijd in de schaduw ligt, dan kun je kiezen voor micro-omvormers of power-optimizers.  Ieder paneel is dan apart geschakeld en de zonnepanelen in de schaduw zorgen er dan niet meer voor dat het hele systeem minder produceert.

Blauwe of zwarte panelen?

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Hoe zit het met salderen?

Voor stroom die je aan het net levert, krijg je dezelfde prijs als jij voor stroom betaalt (gemiddeld 22,5 cent per kWh, prijspeil 2020). Dit heet salderen. Maar hier zit wel een maximum aan. Lever je méér aan het net dan je van het net afneemt, dan mag jouw energiebedrijf voor die ‘extra’ stroom een lager tarief betalen. Dat tarief ligt ongeveer tussen de 3 en 12 cent per kWh, in plaats van de 22,5 cent per kWh die je via het salderen krijgt. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 10 zonnepanelen. Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Elk jaar mag je 9% minder salderen. Voor de overige stroom krijg je een lager tarief. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal.

Zonneboilers

Zonneboilers

Nog meer uit je dak halen? Lees dan meer over zonneboilers!

Leg je je panelen op een plat dak?

Leg je je panelen op een plat dak?

Vergeet niet te isoleren!

Leg je de panelen op een hellend dak?

Leg je de panelen op een hellend dak?

Vergeet niet te isoleren!