Thuisbatterij

Met een thuisbatterij sla je jouw eigen zonnestroom op om later te gebruiken.

Een thuisbatterij is een mooie manier om meer met je eigen (zonne)stroom te doen. Als jouw zonnepanelen stroom opwekken die je niet direct nodig hebt, gaat deze via de omvormer naar je thuisbatterij. Op momenten dat de zon niet schijnt en je toch stroom nodig hebt, wordt dit eerst uit de thuisbatterij gehaald. Zo neem je minder stroom af van het net en betaal je dus minder energiebelasting en/of terugleverkosten.

Voor een thuisbatterij kan je verschillende opslagcapaciteiten kiezen. Meestal is deze tussen de 2 tot 15 kWh, naar gelang jouw behoefte. Houd er rekening mee dat een gemiddelde set van 9 zonnepanelen ongeveer 13 kWh oplevert op een zonnige zomerdag. In de winter is dit nog maar 2,5 kWh per dag. Laat je dus goed voorlichten over welke capaciteit bij jou past.

Een relatief nieuwe ontwikkeling is de thuisbatterij waarmee je geld kunt verdienen op de onbalansmarkt. Stroomprijzen kunnen per seconde stijgen of dalen, naar gelang vraag en aanbod van elektriciteit. Dit noemen we de onbalansmarkt. Sommige accusystemen kunnen hier volledig zelfstandig op anticiperen door voor jou stroom in te kopen als de prijs hiervoor laag is. De stroom wordt dan weer aan het net terugverkocht als de prijs hiervoor hoger is. Op die manier levert het systeem geld op.

Het is helaas niet mogelijk om subsidie te krijgen op de aanschaf van een thuisbatterij. Je kunt wel de BTW terugvragen na aanschaf.

Veelgestelde vragen

  • Veel systemen zijn modulair, waardoor je er in een later stadium nog pakketten aan kunt toevoegen. Kijk voor aanschaf of dit ook het geval is bij het systeem dat je op het oog hebt.

  • De prijzen voor accu’s liggen nu nog erg hoog, maar de verwachting is dat de prijzen over niet al te lange tijd zullen dalen. Het lijkt verstandig om deze ontwikkelingen af te wachten. Of een thuisaccu nu al rendabel is, hangt van je eigen situatie af. Zeker is dat het, met het afschaffen van de salderingsregeling (waarschijnlijk in 2027), sowieso interessanter wordt.

  • Zolang je de thuisbatterij door een erkend installateur laat plaatsen zou de brandveiligheid gewaarborgd moeten zijn. De meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren dit ook als voorwaarde. Bovendien zijn de nieuwste lithium-ijzerfosfaat batterijen sowieso een stuk veiliger dan de oudere lithium-ion batterijen.