Thuisbatterij

Met een thuisbatterij sla je jouw eigen zonnestroom op om die later te kunnen gebruiken.

Een thuisbatterij is een mooie manier om meer met je eigen (zonne)stroom te doen. Als jouw zonnepanelen stroom opwekken die je niet direct nodig hebt, gaat deze via de omvormer naar je thuisbatterij. Op momenten dat de zon niet schijnt en je toch stroom nodig hebt, wordt dit eerst uit de thuisbatterij gehaald. Zo neem je minder stroom af van het net en betaal je dus minder energiebelasting en/of terugleverkosten.

Voor een thuisbatterij kan je verschillende opslagcapaciteiten kiezen. Meestal is deze tussen de 2 tot 15 kWh, naar gelang jouw behoefte. Houd er rekening mee dat een gemiddelde set van 9 zonnepanelen ongeveer 13 kWh oplevert op een zonnige zomerdag. In de winter is dit nog maar 2,5 kWh per dag. Laat je dus goed voorlichten over welke capaciteit bij jou past.

Een relatief nieuwe ontwikkeling is de thuisbatterij waarmee je geld kunt verdienen op de onbalansmarkt. Stroomprijzen kunnen per seconde stijgen of dalen, naar gelang vraag en aanbod van elektriciteit. Dit noemen we de onbalansmarkt. Sommige accusystemen kunnen hier volledig zelfstandig op anticiperen door voor jou stroom in te kopen als de prijs hiervoor laag is. De stroom wordt dan weer aan het net terugverkocht als de prijs hiervoor hoger is. Op die manier levert het systeem geld op.

Het is helaas niet mogelijk om subsidie te krijgen op de aanschaf van een thuisbatterij. Je kunt wel de BTW terugvragen na aanschaf.

Meer weten over dit onderwerp? Check het webinar “Zin en onzin van de thuisbatterij” hiernaast of bekijk de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Kun je aan een thuisbatterij later batterijen toevoegen waardoor je de capaciteit uitbreidt?

Veel systemen zijn modulair, waardoor je er in een later stadium nog pakketten aan kunt toevoegen. Kijk voor aanschaf of dit ook het geval is bij het systeem dat je op het oog hebt.

Is een thuisbatterij nu al financieel rendabel?

De prijzen voor accu’s liggen nu nog erg hoog, maar de verwachting is dat de prijzen over niet al te lange tijd zullen dalen. Het lijkt verstandig om deze ontwikkelingen af te wachten. Of een thuisaccu nu al rendabel is, hangt van je eigen situatie af. Zeker is dat het, met het afschaffen van de salderingsregeling (waarschijnlijk in 2027), sowieso interessanter wordt.

Hoe zit het met brandveiligheid en de verzekering?

Zolang je de thuisbatterij door een erkend installateur laat plaatsen zou de brandveiligheid gewaarborgd moeten zijn. De meeste verzekeringsmaatschappijen hanteren dit ook als voorwaarde. Bovendien zijn de nieuwste lithium-ijzerfosfaat batterijen sowieso een stuk veiliger dan de oudere lithium-ion batterijen.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
  • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral ’s winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

De capaciteit van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

Wat kost een zonneboiler en wat bespaar ik ermee?

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer 3.300 euro inclusief installeren. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer 1.100 euro. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 180 m3 gas. Dat is 150 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo’n 130 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

Volledige warmtepomp

Volledige warmtepomp

Combineer een zonneboiler met een warmtepomp!

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Wek ook je eigen stroom op!

Infrarood verwarming

Infrarood verwarming

Verwarm ook eens elektrisch!