Douche-WTW

Met een douche-WTW (WTW staat voor warmteterugwinning) gebruik je het warme wegstromende douchewater om het koude douchewater op te warmen, voordat het bij de mengkraan is.

Omdat je hr-ketel, warmtepomp of elektrische boiler met een douche-WTW minder warm water hoeft te produceren bespaar je flink op je energierekening. Dit kan 50% of meer in het gasverbruik schelen voor warm douchewater. Het douchewater is precies dezelfde temperatuur als zonder een douche-WTW. Je levert dus niets in op comfort. Deze maatregel is niet heel kostbaar en verdient zichzelf snel terug. Vooral bij grotere gezinnen of bij langer douchen dan gemiddeld is de terugverdientijd korter.

Hoe werkt een douche-WTW?

Het warme douchewater, dat je al hebt gebruikt, loopt door een warmteterugwin-unit. Daar wordt warmte overgedragen aan het koude water dat richting de mengkraan gaat. Het douchewater wordt niet gemengd met het ‘verse’ douchewater, maar stroomt langs elkaar heen in aparte buizen.

Voor wie is een douche-WTW interessant?

Kopers van nieuwbouwwoningen
Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt is dat een ideaal moment om te kiezen voor een douche-WTW. Je kunt dan overal nog eenvoudig bij. Een douche-WTW gaat wel 30 jaar mee en is een interessante investering voor een duurzaam huis met laag energieverbruik.

Tijdens een badkamer renovatie
Als jij je badkamer gaat renoveren of laat renoveren kun je eenvoudig een douche-WTW inbouwen.

Wanneer je goed bij de aan- en afvoerleidingen kunt komen
Wil jij een douche-WTW maar wil je geen ingrijpende verbouwing? Als je goed bij de aan- en afvoerleiding van de douche kunt komen is het mogelijk een douche-WTW te plaatsen. Een douche-WTW is vaak relatief lang dus je moet ook over een grote lengte bij de waterleidingen kunnen.

Iedereen die energie wilt besparen
In een bestaande douche is het mogelijk om een losse douche-WTW te plaatsen. Deze wordt vlak op de grond geplaatst en is eenvoudig te installeren. Je dient wel een vloeroppervlak van minimaal 80x80cm te hebben om hem te plaatsen. Je staat dan op de douche-WTW tijdens het douchen. Deze douche-WTW levert iets minder rendement op, maar is een mooie oplossing wanneer inbouw niet mogelijk is en je wel energie wilt besparen.

Veelgestelde vragen

  • De materialen van een douche-WTW zijn goed te recyclen. Het zijn voornamelijk metalen.

  • Een douche-WTW heeft geen bijzonder onderhoud nodig. Het kan zo nu en dan verstandig zijn er een reinigingsmiddel doorheen te laten lopen. Vraag deze informatie op bij de leverancier van de douche-WTW. Het is wel belangrijk de douche niet schoon te maken met een schuurmiddel. Het kalk in deze middelen gaat plakken op de warmtewisselaar in de douche-WTW. Hierdoor gaat deze slechter functioneren.

  • Als je een douche-WTW wilt laten plaatsen is een thermostatische mengkraan zeker aan te raden. Deze kraan zorgt dat de ingestelde temperatuur automatisch uit de douchekop komt. Wanneer je een douche-WTW hebt maar een kraan met een draaiknop voor warm water en een voor koud water gaat de temperatuur uit zichzelf omhoog. Dit komt omdat de warmtewisselaar in de douche-WTW opwarmt en daarmee het koude water verder opwarmt. Een thermostatische badkraan mengt minder warm water bij als de temperatuur van het koude water oploopt en blijft dus stabiel op temperatuur.