Lucht-lucht warmtepomp (airco)

Een lucht-lucht warmtepomp noemen we ook wel een airco. Deze kan je niet alleen gebruiken om te koelen, maar ook om te verwarmen.

Een airco is doorgaans goedkoper dan een (hybride) warmtepomp. Dat maakt het in sommige gevallen een slimme keuze. Er zitten echter ook wat nadelen aan.

Als een airco gebruikt wordt om te koelen, dan wordt er warme lucht uit de kamer onttrokken om deze langs koelvloeistof te laten stromen. De koelvloeistof absorbeert vervolgens de warmte. Terwijl de warmte naar buiten wordt afgevoerd, wordt de afgekoelde lucht weer de kamer in geblazen. Bij het verwarmen via een airco wordt dit proces juist omgedraaid.

Het koelen middels een airco kost behoorlijk wat energie. De airco staat dan ook bekend als energievreter en daarom wordt er geen subsidie gegeven op de aankoop ervan. Maar in het verwarmen van de lucht is een airco ongeveer net zo efficiënt als een lucht-water warmtepomp.

Voordelen ten opzichte van lucht-water warmtepomp

Door zijn veelzijdigheid kan een airco een interessante oplossing zijn. Met een normale (lucht-water) warmtepomp kan je namelijk niet zo sterk koelen als met een airco. Wie een airco aanschaft is ook nog eens goedkoper uit dan met een hybride of full electric warmtepomp. Belangrijk is wel dat je huis goed geïsoleerd is.

Het is met een airco ook mogelijk om de binnenlucht te filteren of te ontvochtigen. Door een filtersysteem met een stoffilter of allergiefilter, kan de kwaliteit van de binnenlucht verbeterd worden.

Nadelen

De luchtstroom die een airco produceert, wordt niet door iedereen als prettig ervaren. Ten eerste natuurlijk vanwege het blazende geluid. Ten tweede voelt die stromende lucht heel anders aan dan de warmte van een vloerverwarming of radiator. De plaatsing van de binnenunit dient daarom zorgvuldig gekozen te worden om daar zo min mogelijk last van te hebben.

De binnenunit wordt vaak hoog tegen de muur geplaatst en hangt daardoor vol in het zicht. Niet iedereen vindt dit fraai. Alhoewel er mooie oplossingen zijn om de binnenunit weg te werken (bijvoorbeeld in het plafond), kosten dit soort oplossingen natuurlijk ook meer geld.

Als laatste: in zijn veelzijdigheid ligt ook het gevaar. Wie een airco in de zomer volop gebruikt om het huis te koelen, verbruikt namelijk veel energie. Zeker als je geen zonnepanelen hebt, kan dat financieel ongunstig uitpakken. Bovendien wordt de buitenlucht in de zomer nog verder opgewarmd door het afgeven van warmte via de buitenunit. Daarmee dragen airco’s bij aan hittestress in verstedelijkte gebieden.

Subsidie mogelijk!

Voor deze maatregel is subsidie beschikbaar. Als je deze maatregel in jouw huis toepast, kun je gebruik maken van de ISDE-subsidie.

Lees meer over deze subsidie

Airco

  • Met een airco kan je alleen je huis verwarmen of koelen. Als je van het gas af wil gaan, zal je dus een andere oplossing moeten vinden om je tapwater te verwarmen.

  • Nee, niet elke airco is hiervoor geschikt. Laat je hierover goed voorlichten.

  • Nee, niet elke airco is hiervoor geschikt. Laat je hierover goed voorlichten.