Volledige warmtepomp

Helemaal van het gas af: dat kan met een volledig elektrische warmtepomp.

Een warmtepomp doet alles wat je cv-ketel ook doet: je huis verwarmen én warm water leveren. Maar dan duurzamer, je CO2- uitstoot voor verwarming daalt met wel 30 tot 45 procent. Bovendien kun je bij aankoop subsidie krijgen en gaat je energierekening omlaag.

Werking van een warmtepomp

Een volledige warmtepomp werkt op stroom. Hij haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater. De warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en is daarom ongeveer zo groot als een hoge koelkast. Hij is geschikt als jouw huis goed geïsoleerd is. Huizen van na 1992 zijn over het algemeen goed geïsoleerd. Woningen die ouder zijn dienen nageïsoleerd te worden. Je combineert de warmtepomp met vloer- of wandverwarming of radiatoren die voldoende warmte afgeven bij een lage watertemperatuur. De cv-ketel warmt het water dat naar de radiatoren gaat op tot zo’n 70 à 80 graden. In huizen die niet zo goed geïsoleerd zijn, is die hoge watertemperatuur nodig om het huis op koude dagen warm te krijgen. Maar een goed geïsoleerd huis kun je ook warm krijgen met een watertemperatuur van zo’n 35 tot 55 graden: de temperatuur die een warmtepomp levert. Met vloer- of wandverwarming is het gemakkelijker om met een lagere watertemperatuur het huis goed warm te krijgen in de winter maar ook jouw huidige radiatoren of convectoren kunnen geschikt zijn of geschikt worden gemaakt. Ook is het mogelijk om infrarood panelen of vloerverwarming te plaatsen.

Lucht of bodem als warmtebron?

De aanleg van een warmtepomp op lucht is minder ingrijpend en goedkoper dan van een bodem-warmtepomp. Voor een bodem-warmtepomp betaal je zo’n 5.000 euro meer. Bovendien moet je een tuin hebben waar in de bodem geboord kan worden. Dat kan (tijdelijk) rommel geven.

Een warmtepomp met bodembron heeft ook voordelen:

  • Hij verbruikt minder energie, je bespaart dus meer dan met de buitenlucht als bron. Reden: als het buiten heel koud is, blijft de temperatuur van de bodembron bijna gelijk.
  • Een bodembron zie je niet en hoor je niet: je hebt geen last van geluid.
  • Met een bodembron kun je in de zomer je huis op een energiezuinige manier koelen.
  • Een bodembron gaat langer mee dan een buitenunit voor een lucht warmtepomp.

Voordeel bodemwarmtepomp: koelen in de zomer

Een bodemwarmtepomp kun je ook gebruiken om je huis te koelen: handig als het in de zomer warm wordt! Als je dit slim doet, kost het weinig energie. Je laat hiervoor alleen de cv-waterpomp en bodembronpomp draaien, de compressor zet je uit (die heb je niet nodig en kost onnodig energie). Dit heet ‘passief koelen’. Diep in de bodem is het altijd zo’n 12 graden. Het water dat door je verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaag gaat. Het heeft nóg een voordeel om op warme dagen te koelen met de bodemwarmtepomp: de bodembron warmt een beetje op, waardoor hij in de winter meer warmte kan afgeven.

Soms kun je ook koelen met een warmtepomp die de lucht als bron gebruikt: de buitenunit werkt dan als een airco. Maar in de praktijk zijn de meeste lucht-water-warmtepompen niet ‘omkeerbaar’. Als het wel kan, weet dan dat het behoorlijk veel energie kost en dat je er niet te hard mee kunt koelen.

Warmtepomp en geluid

Bij een volledige warmtepomp met buitenlucht als warmtebron hoort een buitenunit. Daar zit een ventilator in die geluid maakt als hij draait. Dat is als je de verwarming aan hebt, maar ook als het water voor de keuken of douche opgewarmd wordt. Ook ’s nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Soms kan een volledige warmtepomp ’s zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook. In de praktijk hoef je er niet veel van te merken, maar het kan een nadeel van dit soort warmtepomp zijn. Je kunt geluidsoverlast voorkomen door de buitenunit op een slimme plek neer te zetten en er een kast omheen te plaatsen.

Vraag de installateur bij het plaatsen van de warmtepomp extra aandacht te besteden aan het trillingvrij opstellen van de binnen- en buitenunit. Trillingen kunnen anders door de constructie van het huis overgedragen worden en zo alsnog voor geluidsoverlast zorgen. Er zijn speciale dempers te koop om de overlast te voorkomen.

Wat kost een volledige warmtepomp?

Hieronder zie je wat een volledige warmtepomp kost en hoeveel subsidie je kunt krijgen.

Volledige warmtepomp Prijs (inclusief btw en installatie) Subsidie
Luchtwarmtepomp, 3 – 12 kW € 6.500 – €  14.000 € 1.950 tot € 3.750
Bodemwarmtepomp, 4 – 16 kW € 8.500 tot € 19.500 € 3.750 tot € 5.100
Hybride warmtepomp

Hybride warmtepomp

Minder goed geïsoleerd huis?

Zonneboiler

Zonneboiler

Combineer een warmtepomp met een zonneboiler!

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Isolatie van jouw woning eerst verbeteren?