Het verduurzamen van een monumentaal pand
Dat het ook mogelijk is om een 19e eeuwse woning te verduurzamen bewijst Sander Vermeer, woonachtig in een dijkhuis uit 1870 in Buitenkaag. Eind 2020 verhuisde hij en zijn gezin met twee kinderen naar het monumentale pand aan de Lisserdijk en besloot de woning flink onder handen te nemen.
De woning is altijd verhuurd geweest en flink gedateerd. Bovendien had de woning een onlogische indeling. Reden voor het gezin om een architect te betrekken en het pand grondig aan te pakken. Er werd een aanbouw geplaatst met acht zonnepanelen en HR++ glas. Het hoofdhuis werd geïsoleerd, waarbij de buitenmuur van PIR platen werd voorzien en vervolgens afgewerkt met stuc.
Comfort & terugwinning
Op de begane grond liet het gezin vloerverwarming aanleggen, waardoor de woning op een lage temperatuur, dus energiezuinig, wordt verwarmd. Het huis wordt nu al verwarmd met de ketel ingesteld op een temperatuur van 50 graden. Daarnaast is er in het hoge plafond balansventilatie met warmteterugwinning geplaatst.
Met twee frequent douchende tieners in huis is het gezin gebaat bij hun douche-warmteterugwinning, waarbij het warme, wegstromende douchewater wordt gebruikt om het inkomende koude water op te warmen. De slaapkamers op de eerste verdieping hebben elk een airco verwarmingssysteem en kunnen afzonderlijk en efficiënt verwarmen en koelen. Sander: ”Ondanks dat we hier pas net wonen, ben ik ervan overtuigd dat de ingrepen veel doen in comfort. Met name de isolatie en de lage temperatuurverwarming voelen heel aangenaam. In de zomer is het heel prettig dat we de slaapkamers kunnen koelen.”
Van het aardgas af
Het gezin heeft al nieuwe plannen in petto om het gasverbruik te verlagen. Zo staat een warmtepompboiler met extra zonnepanelen op hun wensenlijst. Verder kan er nog winst behaald worden door hun monumentale voordeur te isoleren. Sander: “Ik kan nu redelijk makkelijk uitbreiden naar een vol elektrische oplossing. Het huis is er gewoon klaar voor en de ruimte aanwezig.”
Op het Energieloket kijkt Sander positief terug: “Ondanks dat ik zelf al veel informatie had ingewonnen, was het heel nuttig dat het Energieloket langskwam. Na de verbouwing is ook nog met een warmtescan gemeten waar warmte het huis verlaat. Ik heb hierna nog een borstel onder de deur geplaatst en de raamrubbers vervangen. Van de bezoeken kreeg ik een overzichtelijk rapport thuis gestuurd, heel fijn was dat.”