Isolatieglas

Makkelijk, een hoog rendement en meer wooncomfort.

Last van koude en tocht door je ramen? Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas. Met goed isolerend glas houd je de warmte binnen en heb je minder last van geluiden van buiten. En het is goed voor je energierekening en het klimaat. Maar wanneer vervang je het glas en waardoor? Wat kost het en wat levert het je op?

HR++ en triple glas… wat betekent het eigenlijk? Het woord zegt het al: enkel glas bestaat uit 1 laag glas en isoleert slecht, dubbel glas bestaat uit 2 lagen glas en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en isolerend gas tussen de lagen, waardoor het veel beter isoleert dan dubbel glas. Triple glas bestaat uit 3 lagen glas met een coating en isolerend gas waardoor het nog beter isoleert dan HR++ glas.

Wat kosten HR++ en triple glas en wat levert het je op?

HR++ glas in bestaande kozijnen

Wat bespaar je als je alle ramen (21,5 m2) in een gemiddelde hoekwoning vervangt door HR++ glas? Stel, je had overal enkel glas, dan scheelt dat zo’n € 390 per jaar aan energiekosten. Als je overal dubbel glas had, dan bespaar je € 160 per jaar.

In onderstaande tabel staan de kosten en besparingen voor het plaatsen van HR++ glas (in bestaande kozijnen) in het hele huis, voor een tussenwoning, hoekwoning, 2-onder-1-kapwoning en voor een vrijstaand huis. Vergeleken bij enkel en bij dubbel glas. Subsidie is hier niet bij meegenomen.

Eénmalige kosten Jaarlijkse besparing energiekosten (enkel/dubbel glas)
Tussenwoning € 3.100 € 310 / € 130
Hoekwoning € 3.900 € 390 / € 160
2-onder-1-kap € 4.400 € 450 / € 180
Vrijstaand huis € 4.700 € 450 / € 190

Triple glas in nieuwe, isolerende kozijnen

Verschil temperatuur van het glas aan de binnenzijde

Als je beter isolerend glas in je woning hebt komt er minder kou van de ramen af. Dit zorgt ervoor dat het binnenklimaat comfortabeler wordt en het minder snel afkoelt. Zie onderstaand plaatje om het verschil in temperatuur te zien per type glas.

Kosten en besparingen met HR++ glas en triple glas met kozijnen

Ben je van plan om ook je kozijnen te vervangen? Kijk dan naar triple glas. In een hoekwoning kosten nieuwe kozijnen met HR++ glas € 8.100. Ga je voor isolerende kozijnen met triple glas, dan ben je ongeveer 20 procent duurder uit. Voor een hoekwoning komt dat neer op zo’n € 1.500 extra.  Daarmee bespaar je € 90 per jaar extra. En voor heel wat jaren, want kozijnen en glas gaan lang mee.

Wat zijn de kosten en besparingen per type woning voor isolerende kozijnen met triple glas? Ook vergeleken met enkel en met dubbel glas. Deze kosten zijn zonder subsidie.

Eénmalige kosten Jaarlijkse besparing energiekosten (enkel/dubbel glas)
Tussenwoning € 8.400 € 480 / € 260
Hoekwoning € 10.800 € 600 / € 320
2-onder-1-kap € 12.000 € 670 / € 360
Vrijstaand huis € 13.000 € 700 / € 380
Isolatieglas: meer dan bespaarde energiekosten
Met isolatieglas verbeter je het comfort in huis doordat er minder tocht is, minder koud is en minder geluid naar binnen komt. Daarnaast wordt de waarde van de woning verhoogd en kan gemakkelijker overgestapt worden op lage temperatuur (vloer)verwarming of elektrisch verwarmen van de woning.

Veelgestelde vragen

Schuin dakisolatie

Schuin dakisolatie

Meer doen? Isoleer jouw dak!

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Meer isoleren? Isoleer de kruipruimte!

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Meer doen? Wellicht is spouwmuurisolatie mogelijk!