Aardgasvrij wonen in een jaren 70 huis 

Gerard (71) en Dianne (64) Jägers wonen al bijna 38 jaar in hun jaren 70-woning in Spaarndam. Dit 'oudste moderne huis' uit 1976 werd in de volksmond ‘de bunker’ genoemd, verwijzend naar het ontbreken van ramen aan de voorkant. Sinds dit voorjaar is het huis aardgasvrij. Gerard en Dianne vertellen hier graag meer over. 

Groene pioniers 

Gerard en Dianne begonnen tien jaar geleden al met het verduurzamen van hun woning. In zijn werkzame leven was Gerard bij Tata Steel verantwoordelijk voor energiebesparing en daardoor was hij goed op de hoogte van ontwikkelingen rondom groene energie. In 2013 liet het koppel als eerste bewoners in de straat zonnepanelen installeren, nog voordat daar subsidie of btw-teruggave voor was. Hun motivatie achter deze investeringen? Duurzaamheid. Financiële opbrengst voor later hebben geen grote rol gespeeld bij deze beslissing. “Ik doe niet aan terugverdientijd”, verklaart Gerard.  

De eerste stap naar verduurzaming beviel de Jägers goed. Al snel volgden andere maatregelen: vloerisolatie, spouwmuurisolatie en in 2018 een hybride warmtepomp, een zonneboiler, vloerverwarming én een mechanische ventilatie met een warmteterugwinningsysteem (WTW). Dit ventilatiesysteem hergebruikt de warme of koude lucht die al in huis is, waardoor er geen energie verloren gaat. Het huis van de Jägers, dat een typisch jaren 70 bruine uitstraling heeft, begon steeds groener te kleuren.  

Ondanks de energiebesparing en de vermindering van het gasverbruik, bleef er iets kriebelen. “Als je ziet dat je met vloerverwarming en een hybride warmtepomp heel veel van je gas bespaart, is het nog maar een kleine stap”, legt Gerard uit. En zo werd er in mei van dit jaar een volledige warmtepomp geïnstalleerd, waarbij Klimaatmissie een ondersteunende rol speelde. Nu is het Spaarndamse huis volledig aardgasvrij. De warmtepompunits aan de buitenkant van het huis hebben de Jägers laten spuiten in de kleur passend bij hun huis, bruin dus. Een inventieve oplossing waardoor er, ondanks de hypermoderne units, niets van de jaren 70 uitstraling verloren gaat.  

Het resultaat 

De verduurzamingsmaatregelen hebben een behoorlijk effect gehad op hun gasverbruik, zo laat Gerard zien met een uitgebreid staafdiagram. “Hieruit blijkt Gerards’ interesse voor de duurzaamheid”, zegt zijn vrouw lachend. Maar naast de milieuwinst, heeft het stel ook tal van andere voordelen ondervonden. Ze hebben geen last meer van muffe luchtjes in huis die werden veroorzaakt door vocht, het is er altijd comfortabel warm in de winter en koel in de zomer. Daarnaast betekent de verduurzaming een stijging in de waarde van hun huis. Maar dit is voor hen niet zo belangrijk: “We zijn niet van plan om weg te gaan”, aldus Dianne. 

Gerards’ interesse in duurzame energie gaat overigens verder dan zijn eigen huis. Met de energiecorporatie Zon op Haarlemmermeer zet hij zich in voor het opwekken van gezamenlijke zonne-energie. Inwoners van Haarlemmermeer die zelf geen zonnepanelen kunnen nemen, of graag meer zonne-energie zouden willen opwekken, kunnen samen eigenaar worden van zonnedaken op bijvoorbeeld dorpshuizen. Op deze manier wordt het produceren van lokale zonne-energie gestimuleerd. Het eerste project, het dak van dorpshuis de Boskern in Hoofddorp, is recentelijk van start gegaan. 

Aanraders

 Gerard en Dianne hebben veel verschillende verduurzamingsmaatregelen doorgevoerd. Zouden ze dit ook aanraden aan anderen? Op die vraag klinkt een volmondig ja. “Maar doe het in stapjes. Isolatie, ventilatie, en dan geleidelijk aan de andere stappen”, adviseert Gerard. Want, dit zijn kostbare investeringen die niet iedereen zomaar kan maken. Direct naar een volledige warmtepomp, is dan ook niet per se nodig. Ook met een hybride warmtepomp kan je al veel verschil maken, meent Gerard. “Ik ben wel tevreden dat we een tussenstap hebben genomen”, besluit hij. 

De eerste winter staat nu voor de deur, dus het is afwachten hoe het energieverbruik de komende maanden eruit zal zien. Staat er nog meer op de verduurzamingsplanning voor de Jägers? Misschien een derde batterij, waarvan ze er nu twee hebben. De ruimte hebben ze in elk geval. Eerst maar eens kijken hoe de komende winter verloopt. Ze zitten er in elk geval warmpjes bij in hun aardgasvrije, Spaarndamse woning.  

Wil je meer weten over Zonophaarlemmermeer of wil je je graag aansluiten bij het eerste project? Ga dan naar de website

Next
Next

Arjan neemt huis onder handen voor zonnige toekomst