Hoe haal ik het meeste uit mijn zonnestroom?
Jarenlang was het algemeen bekend: zonnepanelen, dat is een goede investering. Maar het afschaffen van de salderingsregeling vanaf 2027 laat mensen twijfelen over de aanschaf van zonnepanelen. Maar, ook zonder saldering zijn en blijven zonnepanelen een goede investering, vooral als je zoveel mogelijk van de opgewekte stroom direct gebruikt. Hoe je dat doet, leggen wij uit in dit artikel.
Salderen
Maar wat betekent saldering eigenlijk? Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment nodig hebt, gaat die extra stroom terug naar het elektriciteitsnet. Later, als je juist stroom nodig hebt (bijvoorbeeld ’s avonds wanneer de zon weg is), gebruik je weer stroom van het net. De hoeveelheid stroom die je teruggeeft en de hoeveelheid stroom die je later gebruikt, worden met elkaar vergeleken en tegen elkaar weggestreept. Dit noemen we salderen.
Omvormer
Het is belangrijk om je eigen verbruikspatroon goed te leren kennen. Wanneer je weet hoeveel zonnestroom je opwekt en hoeveel stroom je in huis verbruikt, kun je slim omgaan met je opgewekte stroom. Maar, hoe kun je je verbruik bepalen?
De omvormer van je zonnepanelen heeft vaak een app waarop je kunt zien hoeveel zonnestroom je opwekt. Zo kun je zien wanneer je zonnepanelen de meeste stroom produceren. Bijvoorbeeld tussen 11.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het hoogst aan de hemel staat.
P1 meter
Wil je weten wat de piekmomenten in stroomverbruik zijn in jouw woning en welke apparaten veel stroom verbruiken? Dan is de P1 meter misschien wat voor jou. Een P1-meter is een klein apparaatje dat je rechtstreeks in jouw slimme meter steekt. Door een P1 meter te installeren kan je ofwel via de app van de P1 meter, ofwel op een display zien op welk moment van de dag je gebruikmaakt van je eigen zonnestroom.
Piekproductie
De piekproductie van zonnestroom is afhankelijk van het weer: meer zon betekent logischerwijs meer opbrengst. Ook de plaatsing van de zonnepanelen op je dak is bepalend. Zijn jouw zonnepanelen gericht op het oosten of westen, dan zijn je piekopbrengstmomenten in de ochtend en avond. Dit zijn ook vaak de momenten waarop je veel stroom verbruikt.Zijn jouw zonnepanelen gericht op het zuiden, dan vallen de piekopbrengstmomenten in de middag. Je produceert dan wel meer zonnestroom op een dag, maar je benut het vaak niet direct voor jouw apparaten.
Voorbeeld : 28.8 KWh zonnestroomopbrengst (groene grafiek) waarvan 3.8 kWh verbruikt (blauwe grafiek).
Tips
Wanneer je inzicht hebt gekregen in de opbrengst- en verbruikmomenten, kan je zoveel mogelijk gebruik te maken van je eigen zonnestroom. Let daarbij op de volgende tips:
Zet je vaatwasser, wasmachine of droger aan tijdens piekopbrengstmomenten van je zonnepanelen. Deze apparaten verbruiken veel stroom. Sommige apparaten hebben een timerfunctie: hiermee kun je een programma uitstellen en laten starten op een piekopbrengstmoment.
Heb je een elektrische auto voor de deur staan? Laad je elektrische auto overdag op, wanneer de zon schijnt.
Heb je nog een gasfornuis? Stap over op een inductiekookplaat en zet deze aan indien mogelijk aan tijdens de piekmomenten.
Heb je (tuin)gereedschap met een benzinemotor, zoals een grasmaaier of heggenschaar? Vervang deze voor een elektrisch model waarbij je de accu oplaadt op een piekopbrengstmoment.
Heb je een (slimme)boiler? Verhoog de temperatuur tijdens de piekmomenten of overweeg een boiler met slimme aansturing zoals een wateraccu. Een wateraccu verwarmt het water in een elektrische boiler op de momenten dat jouw zonnepanelen gaan terugleveren aan het net.
Met slimme stekkers zet je apparaten aan of uit door middel van een app op je mobiele telefoon. Zo kun je elektrische apparaten op afstand aanzetten op de momenten die jij kiest.
In conclusie: pas je de tips uit dit artikel toe, dan werk je toe naar energiebesparing én meer groen stroomverbruik. Door bewustwording te creëren en nieuwe gewoontes aan te leren profiteer jij nog steeds optimaal van jouw opgewekte zonnestroom, ook na 2027!