Stimuleringslening Duurzame Energie

Woningeigenaren in Haarlemmermeer die hun huis willen verduurzamen kunnen tegen een vaste lage rente geld lenen. Deze lening heet de Stimuleringsregeling Duurzame Energie.

Deze lening wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Haarlemmermeer en het Stimuleringsfonds Huisvesting (SVn). De lening kan voor een groot aantal duurzame maatregelen worden gebruikt. Denk aan het isoleren van het dak of de vloer, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp. Kijk hier voor de hele lijst aan maatregelen.

Via de website van SVn kunnen inwoners vanaf 2.500 euro een digitale aanvraag doen met een maximum van 10.000 euro. Het rentepercentage is 2,5 procent, bij een looptijd van 10 jaar. Dit is erg voordelig in vergelijking met de rentepercentages in de markt van nu. Wil je meer lenen dan 10.000 euro? Kijk dan hier voor andere mogelijkheden.

Controleer of je een vergunning nodig hebt

Voor een aantal energiebesparende maatregelen kan een vergunning of toestemming van de gemeente nodig zijn. Dit controleer je zelf via de online vergunningscheck van het Omgevingsloket. Een paar voorbeelden van maatregelen waar een vergunning voor nodig kan zijn:

  • Vervangen van kozijnen met nieuw isolerend glas;

  • Vervangen van de dakbedekking en dakisolatie toepassen waarbij het dak omhoog komt;

  • Spouwmuurisolatie.

Bij het uitvoeren van maatregelen moet het verstoren van beschermde diersoorten, bijvoorbeeld vleermuizen, worden voorkomen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de actuele voorwaarden die gelden voor het uitvoeren van werkzaamheden.

Stappen voor de stimuleringslening

Het proces voor de toewijzing en verstrekking van de stimuleringslening loopt via de volgende stappen:

Stap 1: offertes aanvragen
Stap 2: toewijzingsbrief aanvragen
Stap 3: lening aanvragen bij SVn
Stap 4: ontvangst Bouwkrediet

Stap 1: offertes aanvragen
Voordat je begint met de aanvraag van een toewijzingsbrief voor de stimuleringslening, moet je eerst weten wélke energiezuinige maatregelen je wilt laten uitvoeren en wat deze kosten. Hierbij kan het Energieloket helpen. Wij geven inwoners in Haarlemmermeer gratis energieadvies. Dit kan telefonisch door te bellen naar 023-2041008 of door een bezoek te brengen aan ons Rijdend Energieloket. Iedere week staat ons loket met een energie-adviseur op een weekmarkt in Haarlemmermeer. Bekijk onze agenda voor meer informatie.

Weet je al precies welke maatregelen je wilt laten uitvoeren?
Wij werken samen met een vaste uitvoeringspartner: de WoonWijzerWinkel. Zij geven advies over duurzame maatregelen en bieden offertes aan. Via deze link kan je bij hen informatie en offertes aanvragen. Je kan natuurlijk ook zelf kiezen voor een uitvoeringsbedrijf, dat is geheel aan jou!

Stap 2: toewijzingsbrief aanvragen
Heb je de offertes binnen? Vraag dan de toewijzingsbrief bij de gemeente aan. LET OP: Dit kan pas vanaf 1 november 2024! Zorg dat de offertes maximaal 3 maanden oud zijn. Binnen 2 weken bevestigt gemeente ontvangst. Als niet alle gegevens zijn meegezonden, vraagt de gemeente die binnen 4 weken op. De gemeente neemt binnen 8 weken een besluit.

Wat je moet weten:

  • Je moet eigenaar zijn van een woning

  • Je kunt de lening alleen aanvragen als je tussen de 18 en 75 jaar bent

  • De lening kan alleen worden gebruikt voor duurzame maatregelen in huis

  • Je kunt niet meer aanvragen dan het totaalbedrag van de offertes.

  • Je betaalt een lening van € 2.500 tot € 10.000 in maximaal 10 jaar af.

  • Het rentetarief is 2,5 %.

Tussentijds aflossen is altijd mogelijk.

Stap 3: lening aanvragen bij SVn

De gemeente stuurt binnen 8 weken een toewijzingsbrief. Bij de toewijzingsbrief ontvang je bijlagen voor de financiële toets door het SVn. Deze financiële bijlagen vul je in en stuur je naar het SVn. Je moet de lening binnen 8 weken na ontvangst van de toewijzingsbriefaanvragen bij SVn.

SVn kijkt of je de lening kunt betalen en wijst de aanvraag toe of af. Bij een positieve toetsing stuurt het SVn je een offerte. Bij een negatieve toetsing stuurt het SVn een negatief advies naar de gemeente. De gemeente stuurt je dan een brief waarmee de toewijzingsbrief wordt ingetrokken.

Met het aanvraagformulier stuur je mee:

  • een overzicht van de uit te voeren maatregelen.

  • de werkelijke kosten voor het uitvoeren van de maatregelen en een financiële onderbouwing van deze opgave (op basis van offertes)

  • een planning van de uitvoering van de werkzaamheden

Stap 4: ontvangst Bouwkrediet

Teken de offerte van het SVn en stuur deze terug. Je ontvangt dan een onderhandse akte. Je tekent de onderhandse akte en stuurt die naar het SVn. Als de SVn jouw ondertekende onderhandse akte heeft ontvangen, opent het SVn een persoonlijk bouwkrediet. Op basis van jouw declaratieformulieren (samen met de facturen) betaalt het SVn vanuit dit bouwkrediet de nota’s.