Zet je apparaten aan als de zon schijnt

Publicatiedatum: 24 augustus 2023

Voor zonnepaneeleigenaren wordt het steeds voordeliger om hun opgewekte energie direct te gebruiken om apparaten te laten draaien. Naast dat hierdoor het net wordt ontlast, ontloop je ook eventuele kosten van de energiemaatschappij. Afgelopen week kwam in het nieuws dat energiemaatschappij Vandebron haar klanten laat betalen voor terug geleverde stroom. Het is niet onwaarschijnlijk dat ook andere maatschappijen zullen volgen.

Afbouw salderingsregeling

Daarnaast wil de overheid de salderingsregeling tussen 2025 en 2031 afbouwen. Dit betekent uiteindelijk dat je opgewekte energie aan het einde van het jaar niet meer kan wegstrepen tegen eigen verbruik. Het is dan bijvoorbeeld niet mogelijk om opgewekte energie uit de zomer te gebruiken voor het draaien van je wasmachine in de winter.

Dat de overheid met de salderingsregeling stopt heeft meerdere redenen. Zonnepaneeleigenaren betalen nu geen belasting over de elektriciteit die ze hebben teruggeleverd (en later hebben opgebruikt). Hierdoor heeft de overheid minder belastinginkomsten. Ook zorgt het ‘opslaan’ van stroom voor hoge administratiekosten bij energiemaatschappijen. Deze extra kosten worden doorberekend aan álle klanten. Hierdoor stijgt voor iedereen het energietarief, ook voor mensen zonder zonnepanelen. Dát wil het kabinet tegengaan.

Blijvende voordelen na stopzetten salderingsregeling

Als de salderingsregeling stopt is het nog steeds interessant om zonnepanelen te kopen. Zorg er dan wel voor dat je de stroom zoveel mogelijk overdag gebruikt. De meeste apparaten kan je tegenwoordig voorprogrammeren of via een app op afstand aanzetten. Het vergt wat planning, maar daar wen je vast aan.

Daarnaast worden zonnepanelen steeds betaalbaarder en werken ze beter, waardoor je de investering er sneller uit hebt. Bovendien draag je bij aan een beter klimaat. Door je eigen energie op te wekken, zorg je ervoor dat energiecentrales minder hard hoeven te werken en dus minder CO2 uitstoten.