Strenger onderzoek naar vleermuizen vereist bij spouwmuurisolatie

Publicatiedatum: 21 september 2023

Als huiseigenaren hun spouwmuren willen laten isoleren, moet er gekeken worden of er beschermde diersoorten zoals vogels of vleermuizen in zitten. Was het eerst voldoende om hiervoor enkel een camera te gebruiken, nu is het nodig om (uitgebreider) ecologisch onderzoek te laten doen.

Dit heeft de Raad van State bepaald in een rechtszaak tussen een isolatiebedrijf en de provincie Utrecht. Mensen die hun spouwmuren willen laten isoleren zijn hierdoor veel meer geld kwijt.

De zaak was aangespannen omdat de provincie vond dat het isolatiebedrijf beter onderzoek had moeten doen. Het bedrijf had enkel met een camera gekeken of er diersoorten in de spouwmuren zaten. Volgens de rechter is dat niet voldoende. Oude isolatie en leidingen kunnen namelijk zorgen voor minder zicht en over vleermuizen kijk je snel heen omdat ze zo klein zijn.

Ecologisch onderzoek

Door deze uitspraak is elk isolatiebedrijf vanaf nu verplicht om, bij het opmerken van kieren en spleten, vervolgonderzoek te laten doen door een ecoloog. Daarnaast moet er ook op verschillende momenten onderzoek worden gedaan, omdat vleermuizen gedurende het jaar meerdere plekken hebben waar ze zich nestelen. Daardoor duurt zo’n ecologisch onderzoek ook lang en kan het makkelijk 5.000 euro kosten. Meer dus dan wat spouwmuurisolatie zelf doorgaans kost.

Naast de hoge kosten, kan het ook nog wel even duren voordat een dergelijk onderzoek kan worden uitgevoerd vanwege het beperkte aantal ecologen in Nederland.

Gevolgen

De verschillende gemeenten in Nederland zijn op zoek naar een oplossing voor dit probleem want spouwmuurisolatie is normaal gesproken een aantrekkelijke isolatiemaatregel. Totdat een oplossing is gevonden zal Energieloket Haarlemmermeer geen spouwmuurisolatie meer aanbieden via het Woningdossier of inkoopacties.

Vereniging Eigen Huis wil oplossing

Om het ecologentekort op te lossen wil de overheid gemeenten stimuleren ecologisch onderzoek te doen voor hun hele grondgebied. Vereniging Eigen Huis heeft laten weten dat dit geen zekerheid biedt en is bang dat individuele huiseigenaren toch weer opdraaien voor de kosten. Volgens VEH behoort het geven van subsidie om bijvoorbeeld vleermuiskasten aan te leggen ook tot een goede oplossing.  Tot dusver ligt het bij het demissionair kabinet om hier over te beslissen.