Kabinet helpt huishoudens met korting op energie

Het kabinet zet vanaf 1 januari 2023 de energieprijzen vast op een standaard bedrag tot een verbruik van 1.200 kubieke meter gas en 2.900 kilowattuur stroom per jaar. Gebruikt je huishouden meer, dan betaal je de marktprijs, die vaak hoger uitvalt. Daarnaast krijgt elk huishouden een extra korting van €190 per maand. Dit gaat vanaf november in.

Opsplitsing energierekening 

De energierekening is straks opgesplitst in twee delen. Voor het deel tot de gemiddelde verbruiksgrens betaal je het vaste bedrag van het prijsplafond. Het kabinet denkt voorlopig aan een prijsplafond van maximaal €1,45 voor een kubieke meter gas en € 0,40 per kilowattuur stroom. Dit is inclusief energiebelasting en btw.

Degenen met een vast contract dat nog een tijdje doorloopt, waarin lagere tarieven zijn afgesproken dan het prijsplafond van het kabinet, zullen niets merken van de maatregel. Zij blijven de lagere tarieven betalen.

Periode 

Het door het kabinet ingestelde plafond is tijdelijk en gaat officieel op 1 januari 2023 in, en loopt tot het einde van het jaar door. Iedereen die meer betaalt dan het prijsplafond profiteert in die periode van een vastgesteld tarief. Het kabinet vermoedt dat minimaal de helft van de huishoudens volledig onder het prijsplafond zal vallen als zij blijvend energie besparen. Het besparen blijft belangrijk omdat er nog steeds minder gas beschikbaar is in Europa dan in voorgaande jaren.  

Extra korting van je energieleverancier vanaf november

Om al tegemoet te komen in de hoge kosten, krijgen huishoudens vanaf november een vaste korting van €190 per maand op hun energierekening. Dit wordt verrekend via de energieleverancier, die het bedrag terugkrijgt van het kabinet. Voor gebruikers van een warmtenet komt er ook een regeling. Het tarief wordt €47,39 per gigajoule warmte. Tot welk verbruik dit prijsplafond geldt, is nog niet bekend. Ook wordt er onderzocht wat voor regeling er komt voor huishoudens met een blokverwarming.