Let op: de energietoeslag en energiecompensatie komen eraan

Publicatiedatum: 31 oktober 2022

De energiekosten worden veel huishoudens te veel. De overheid zorgt daarom voor een energiecompensatie per huishouden en een energietoeslag voor bewoners met een lager inkomen.  

Energiecompensatie   

In november en december krijgen huishoudens met een energieaansluiting 190 euro korting op de energierekening. Daar hoef je niks voor te regelen. Het is wel zo dat energieleveranciers verschillend omgaan met de compensatie. Sommige leveranciers maken de 190 euro direct over, anderen verrekenen de 190 euro met jouw energierekening. Ook wanneer je minder dan 190 euro per maand aan energie besteedt, krijg je 190 euro terug per maand. Stel dat je energierekening 90 euro is in november, dan betaal je die maand niks. De overige 100 euro wordt later verrekend met je jaarnota.  

Energietoeslag

Voor de energietoeslag moet je wellicht wél wat regelen. Mensen met een inkomen van maximaal 120 procent van het sociaal minimum hebben recht op deze toeslag. Als je een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering ontvangt, dan krijg je de toeslag automatisch. Heb je de toeslag niet ontvangen, maar hier wel recht op? Vraag dan zelf de energietoeslag aan op de website van de gemeente.  

De toeslag bedraagt 1300 euro. Ook in 2023 wordt dit bedrag uitgekeerd.

Je energierekening verder omlaag brengen? Kijk eens bij onze gratis bespaartips.