De warmtepomp: milieuvriendelijk of niet?

Publicatiedatum: 8 maart 2023

Er is momenteel veel te doen rondom de warmtepomp en de vraag of deze milieuvriendelijk is. Volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, is een warmtepomp wél zinvol. Vorige week deelde de NOS dat warmtepompen meer milieu-impact hebben dan eerder gedacht. Dit blijkt uit nieuwe berekeningen van de Nationale Milieudatabase (NMD). De milieubelasting van onder meer de productie en het hergebruik van de materialen zou elf keer hoger liggen.

Hoe komt het dan dat de warmtepomp wel milieuvriendelijk is?

De berekeningen van Stichting Nationale Milieudatabase gaan enkel uit van de productie, maar niet van de energieprestatie. Oftewel: het kijkt alleen naar hoe de apparaten gebouwd worden, en houdt geen rekening met het daadwerkelijk gebruik. Maar wanneer je een warmtepomp gebruikt in plaats van een standaard CV, bespaar je significant op gasverbruik en CO2-uitstoot.

De productie van warmtepompen is een investering. Die kost grondstoffen en energie. Maar na een aantal jaren gebruik wordt er milieuwinst gemaakt, aldus Milieu Centraal. De levensduur van de producten maakt dus eigenlijk ook niet uit.

Een warmtepomp blijft dus een milieuvriendelijke investering, die daarnaast ook nog je energierekening kan verlagen. Maar als jij net een nieuwe CV-ketel hebt laten plaatsen, is het niet vreemd dat je even tweemaal nadenkt. Wil je weten of een warmtepomp in jouw geval zinvol is? Neem contact met ons op.