Koop het hoogste energielabel

Het Europees Energielabel voor apparaten is ingevoerd om consumenten te helpen het meest energiezuinige apparaat te kopen.

Sinds 1 maart 2021 is het energielabel vernieuwd. Veel productgroepen zijn weer onder verdeeld in energielabel A tot en met G. Hierbij is A het zuinigst. Vóór 1 maart 2021 hadden deze productgroepen vaak A+++ als zuinigste categorie en A+ als minst zuinige.

Koop het meest energiezuinige model van het apparaat waarop je je oog hebt laten vallen. De tabel hier onder helpt je daarbij. De tabel geeft per productgroep aan welke energielabel geldt voor het meest zuinige en minst zuinige model. Van apparaten die per 1 maart 2021 een nieuw energielabel hebben gekregen is het oude label ook opgenomen omdat deze apparaten nog tot 1 december 2021 verkocht mogen worden.

Het energielabel geldt voor een apparaat van gelijke omvang. Dus, een koelkast met ongeveer dezelfde inhoud en een televisie met dezelfde schermgrootte. Over het algemeen geldt dat een kleinere apparaat minder energie verbruikt. Soms is een apparaat met een zuiniger energielabel duurder maar dat geld verdien je weer terug door een lager energieverbruik over de jaren.

Productgroep zuinigst Minst zuinig Let op
Koel/vries A (was A+++) G (was A+)
Vaatwasser A (was A+++) G (was A+)
Wasmachine A (was A+++ – 50%) G (was A+)
wasdroger A+++ B Warmtepomp- en gasdroger zijn het zuinigst.
Airco A++ D Splitsysteem zuiniger dan monoblock
Televisie A (was A+++) G (was D) Grotere omvang is meer verbruik
Verlichting A (was A++) G (was E)
Oven A+++ A Grotere omvang is meer verbruik
Afzuigkap A F
CV-ketel A+++ verwarming

A+ warm water

D

F

Warmtepomp A+++ (verwarming)

A+ (warm water)

D

F

Zonneboiler A+ F
Warmwatertank A+ F
Online kopen

Bij een aantal webshops kun je bij het zoeken naar een product ook het energielabel aanvinken. Als het niet duidelijk is welk energielabel het product heeft, check het dan op de website van de fabrikant.

Let op!

  • Het energielabel voor wasmachines en vaatwassers is gebaseerd op gebruik met eco-knop. Als je andere programma’s draait, dan verbruik je 25% meer energie.

Meer informatie over het energielabel voor apparaten kun je lezen op https://www.energielabel.nl/apparaten/