Hybride warmtepomp

Met minder aardgas verwarmen? Kies voor een hybride warmtepomp.

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Je CO₂-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 30 procent.

De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Is het dak, gevel én vloer ten minste matig geïsoleerd en heb je dubbel glas? Dan kun jij meteen aan de hybride warmtepomp!

Benodigde ruimte

Naast de huidige (of een nieuw te plaatsen) cv-ketel moet er ruimte zijn om de binnenunit op te hangen. Deze is kleiner dat de cv-ketel en bevat de warmtewisselaar. De buitenunit lijkt op een airco en kun je op allerlei plekken neerzetten, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.

Voordeel ten opzichte van volledige warmtepomp

Anders dan bij een volledige warmtepomp hoeft het huis voor het toepassen van een hybride warmtepomp minder goed geïsoleerd te zijn. Ook zijn de kosten op korte termijn lager.

Kan vaak met bestaande radiatoren

Een warmtepomp verwarmt het cv-water in je radiatoren tot maximaal 55 graden. De meeste cv-ketels stoken tegenwoordig met 50-80 graden. Een hybride warmtepomp levert warmte als het buiten niet zo koud is. Op dat moment is ook een lagere stooktemperatuur voldoende. Hierdoor kan de hybride warmtepomp in de meeste gevallen wel met de huidige radiatoren gecombineerd worden. Als het hele huis met lage temperatuur (35-40 graden) verwarmd wordt werkt de warmtepomp véél zuiniger en kan hij ook bij lagere buitentemperaturen de woning verwarmen. Hierdoor kan een groter deel van het gasverbruik bespaard worden en is het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp lager.

Warmtepomp en geluid

Een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht hebben meestal een buiten-unit, die lijkt op een airco. De buitenunit maakt geluid (+-40db) als de warmtepompventilator draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar, als je de ramen dicht hebt en geluiden van buiten dus minder hoort. Maar een volledige warmtepomp kan ook ’s nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water. Zet de buitenunit daarom op een plek waar jij en de buren er weinig last van hebben. Zorg ervoor dat er een vakkundige installateur ingeschakeld wordt voor de juiste plaatsing en montage. Er zijn eventueel geluiddempende kasten te koop.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Hieronder zie je wat een hybride warmtepomp van 5 kW kost (indicatie) en hoeveel subsidie je ervoor krijgt. In de meeste woningen is een hybride warmtepomp van 5 kW voldoende.

Hybride warmtepomp Prijs (inclusief btw en installatie) Subsidie
zonder cv-ketel € 6.500 – €  9.000 € 1.950 tot € 3.000
met nieuwe cv-ketel € 8.300 tot € 10.100 € 1.950 tot € 3.000

Veelgestelde vragen

Kan je een oude of minder goed geïsoleerde woning verwarmen met een warmtepomp?

Elke woning die je warm krijgt met 55 graden verwarmingswater kun je verwarmen met een warmtepomp. Word de woning niet warm met 55 graden dan moet er extra geïsoleerd worden en/of het warmteafgiftesysteem moet verbeterd worden. Denk hierbij aan het plaatsen van extra radiatoren/convectoren, wand- of vloerverwarming of ventilatoren plaatsen onder de radiatoren/convectoren.

Ideaal is het als je je woning warm krijgt met 35 graden verwarmingswater. Dan werkt de warmtepomp veel efficiënter en verbruikt hij minder stroom.

Wat als je geen ruimte hebt voor de binnenunit?

Vaak heeft een warmtepomp een buiten- en binnenunit. De binnenunit is in de regel kleiner dan een hr-ketel. Heb je hier écht geen ruimte voor?
Dan heb je ook warmtepompen die de buiten- en binnenunit combineren in één grote kast (die meestal buiten staat). Deze is dan wel extra groot. Dit heet een monoblock warmtepomp. De werking is hetzelfde.

Hoe kan je met een warmtepomp geld besparen?

Een warmtepomp maakt op een hele efficiënte manier warm water voor de verwarming en/of het warme tapwater. Dit doet hij door warmte uit een bron te onttrekken. Dit kan lucht, bodem of water zijn. Je kunt geld besparen met een warmtepomp als de hoeveelheid kWh per jaar die de warmtepomp verbruikt je minder geld kost dan het zou kosten om je woning te verwarmen met gas.

Je bespaart meer geld als je een hoger gasverbruik hebt. Ook je terugverdientijd is vaak korter bij een hoger gasverbruik.
Een warmtepomp werkt veel efficiënter als hij het water van de verwarming niet heel warm hoeft te maken. Bij 35 graden werken ze erg goed.
Niet elke woning krijg je warm met 35 graden voor de verwarming. Heb je muur- en of vloerverwarming en/of lage temperatuur convectoren? Dan is het in combinatie met goede isolatie vaak wel mogelijk om je woning warm te houden.

Wat is het verschil tussen een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel. Hierbij zorgt de warmtepomp het grootste deel van het jaar voor het verwarmen van de woning. De hr-ketel zorgt voor het warme tapwater voor de douche, een bad als je die hebt, en het warme water uit de kranen. Ook wanneer het buiten erg koud is springt de hr-ketel bij.

Een volledige warmtepomp werkt op zichzelf. Er is dan geen hr-ketel meer aanwezig. De warmtepomp zorgt voor zowel de verwarming van het huis als voor het warme tapwater. Ook wanneer het buiten streng vriest voor langere periodes zorgt de volledige warmtepomp voor een warm huis en warm water.

Hoe groot is een warmtepomp?

Dit verschilt per type en merk. Vaak is de buitenunit van een hybride warmtepomp rond de 70-100cm breed, 40cm-50cm diep en 60 tot 80cm hoog.
Let op dat bij de plaatsing er ook nog ruimte aan de voor- en achterkant van de buitenunit moet zijn om lucht aan te zuigen en weg te blazen.

Volledige warmtepomp

Volledige warmtepomp

Is je huis al goed geïsoleerd? Kijk ook eens naar een volledige warmtepomp.

Zonneboiler

Zonneboiler

Combineer een warmtepomp met een zonneboiler!

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Isoleer je woning!