Hybride warmtepomp

Met minder aardgas verwarmen? Kies voor een hybride warmtepomp.

Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Je CO₂-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 20 procent.

De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Is het dak, gevel én vloer ten minste matig geïsoleerd en heb je dubbel glas? Dan kun jij meteen aan de hybride warmtepomp!

Benodigde ruimte

Naast de huidige (of een nieuw te plaatsen) cv-ketel moet er ruimte zijn om de binnenunit op te hangen. Deze is kleiner dat de cv-ketel en bevat de warmtewisselaar. De buitenunit lijkt op een airco en kun je op allerlei plekken neerzetten, bijvoorbeeld tegen de buitenmuur, op het dak van een schuur of op het terras. In de buitenunit zit een ventilator die warmte uit de buitenlucht haalt.

Voordeel ten opzichte van volledige warmtepomp

Anders dan bij een volledige warmtepomp hoeft het huis voor het toepassen van een hybride warmtepomp minder goed geïsoleerd te zijn.

Kan vaak met bestaande radiatoren

Een warmtepomp verwarmt het cv-water in je radiatoren tot maximaal 55 graden. De meeste cv-ketels stoken tegenwoordig met 60 – 80 graden. Een hybride warmtepomp levert warmte als het buiten niet zo koud is. Op dat moment is ook een lagere stooktemperatuur voldoende. Hierdoor kan de hybride warmtepomp in de meeste gevallen wel met de huidige radiatoren gecombineerd worden. Als het hele huis al met lage temperatuur verwarmd wordt is de warmtepomp een stuk zuiniger en kan ook bij lagere buitentemperaturen doorstoken. Hierdoor kan een groter deel van het gasverbruik bespaard worden.

Warmtepomp en geluid

Een hybride warmtepomp en een volledige warmtepomp op buitenlucht hebben een buiten-unit, die lijkt op een airco. De ventilator van deze buitenunit maakt geluid als de warmtepomp draait. Dat is vooral in de herfst, winter en het vroege voorjaar, als je de ramen dicht hebt en geluiden van buiten dus minder hoort. Maar een volledige warmtepomp kan ook ’s nachts aangaan en werkt ook in de zomer voor warm water. Zet de buitenunit daarom op een plek waar jij en de buren er weinig last van hebben. Er zijn geluiddempende kasten te koop.

Wat kost een hybride warmtepomp?

Hieronder zie je wat een hybride warmtepomp van 5 kW kost en hoeveel subsidie je ervoor krijgt. In de meeste woningen is een hybride warmtepomp van 5 kW voldoende.

Hybride warmtepomp Prijs (inclusief btw en installatie) Subsidie
zonder cv-ketel € 4.500 – €  6.500 € 2.500 tot € 3.000
met nieuwe cv-ketel € 6.300 tot € 8.300 € 2.500 tot € 3.000
Volledige warmtepomp

Volledige warmtepomp

Is je huis al goed geïsoleerd? Kijk ook eens naar een volledige warmtepomp.

Zonneboiler

Zonneboiler

Combineer een warmtepomp met een zonneboiler!

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Isoleer je woning!