10 Verkoelingstips: Wat doe je tegen hittestress?

De zomers worden gemiddeld steeds droger en heter. Hierdoor warmen onze woningen sneller op. Hieronder 10 tips om warmte in je woning tegen te gaan. Hiermee verlaag je de kans op hittestress. Een aantal van deze tips, aangegeven met een * zorgen er ook voor dat je energie én dus geld bespaart!

1. Sluit ramen en deuren

Door je ramen en deuren te sluiten houd je de warmte buiten. Laat ze dus niet onnodig lang open staan.

2. Ventileren op het juiste moment

Om gezonde lucht in je woning te hebben moet je goed ventileren. Dit kan met ramen en deuren openzetten, met roosters als die er zijn en met mechanische ventilatie. Heb je mechanische ventilatie? Zet deze overdag op de laagste stand. ’s Nachts en vroeg in de ochtend kan je de ventilatie hoger zetten. Ventileer met ramen en deuren, bij voorkeur wanneer het op zijn koelst is. Dat is dus s ‘avonds laat en in de vroege ochtend.

3. Houd het zonlicht buiten

Wanneer zonlicht je woning binnenkomt zorgt dat voor enorm veel warmte. Aan de binnenzijde de zon tegenhouden heeft zin maar is niet heel effectief. De warmte is dan al in de woning. Probeer het zonlicht aan de buitenzijde van de woning tegen te houden. Dit kan met zonwering (screens, rolluiken en zonneschermen) of bijvoorbeeld door een wit doek voor het raam te hangen.

4. Warmtewerende folie op de ramen

Er zijn warmtewerende folies die je op je ramen kan plakken. Dit werkt redelijk goed en hoeft niet heel duur te zijn. Zorg er wel voor dat je het volledige raam geplakt. Anders ontstaat er een risico op barsten. Plak ook geen zwarte of reflecterende folie op je ramen. Dit kan je ramen doen barsten door de hitte.

5. Ventilator in plaats van (mobiele) airco *

Een airco of mobiele airco werkt goed om je woning te verkoelen. Maar dit maakt wel geluid en als de buis van je mobiele airco naar buiten hangt met het raam open heeft het niet veel nut. Ook gebruiken deze apparaten veel stroom. Ze zijn dus prijzig om te gebruiken, tenzij je zonnepanelen hebt. Bij voorkeur gebruik je een ventilator. Deze kan je de hele dag gebruiken en zijn redelijk zuinig met energie. Het briesje van een ventilator kan voor veel verkoeling zorgen.

6. Douche korter en koeler *

Door korter en koeler te douchen zorg je ervoor dat er minder warmte in je woning komt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een bad.

7. De koelkast *

Een koelkast is aan de binnenkant koud. Maar maakt ook veel warmte aan. Deze warmte komt vrij aan de achterzijde.
Een zuinige koelkast zorgt voor minder warmte in huis dan een oude. Gebruik voor het koelgedeelte 4 of 5 graden als temperatuur en voor het vriesdeel -18. Gebruik de turbo- of comfortstand niet en zet de koelkast op eco-stand als dat mogelijk is. Zorg ervoor dat er geen ijsvorming is in het vriesgedeelte. Is dat er wel? Check dan of de deur goed sluit en ontdooi zo nu en dan je vriezer.

8. Lampen uit *

Gebruik je lampen zo min mogelijk. Moderne ledlampen zijn zuinig en maken weinig warmte. Maar veel lampen tegelijk zorgt toch voor extra warmte in huis. Zeker oude gloeilampen of halogeenlampen maken veel warmte.

9. Kies voor natuurlijke (biobased) isolatiematerialen

Door natuurlijke isolatiematerialen te gebruiken zoals vlas, houtvezel of hennep, houdt je warmte tegen. Vanwege hun effectieve thermische isolatiewaarde helpen ze bij het behouden van warmte in de winter en koelte in de zomer.

10. Vergroen je tuin

Een groene tuin zorgt voor verkoeling, ook in je huis: door schaduw van de bomen, en doordat bomen en planten waterdamp afgeven aan de lucht.  Bovendien houden tegels hitte vast, waardoor een tuin zelfs 5 tot 10 graden kan opwarmen!

  • Vergroen de gevel van je huis met klimplanten, bijvoorbeeld de onderhoudsvrije Clematis of Toscaanse Jasmijn. Dit kan binnen tussen de 2 en 4 graden schelen.

  • Of plaats bomen in je tuin, en zorg dat er schaduw op het huis valt. Denk bijvoorbeeld aan fruit- of leibomen.

  • Heb je een plat dak op je huis of schuur? Vergroen het dak met bijvoorbeeld sedumplantjes. Naast verkoeling vangt het dak ook regenwater op en komen er insecten en dieren op af.

Meer weten over de voordelen van een groene tuin? Kijk dan op de site van Haarlemmermeer Waterproof.

Extra tip!

Heb je enkel of ‘oud’ dubbel glas in je woning? Vervang dan bijvoorbeeld een aantal ramen die veel in de zon staan voor HR++ of Triple glas. Dit soort ramen zorgen ervoor dat er minder warmte je woning in komt. In de winter blijft het langer warm door de betere isolatie en bespaar je op je energieverbruik.

Previous
Previous

Het Hoofdlijnenakkoord: Wat verandert er op het gebied van energie en het verduurzamen van woningen?

Next
Next

Meer duidelijkheid gewenst over terugleverkosten voor mensen met zonnepanelen