Zonwering

Hoe hou je het huis koel tijdens een warme zomer? Voor verkoeling in huis kan je kiezen voor een airconditioning of ventilatoren, maar dat zijn energievreters. Zonwering is een slimme én energiezuinige manier om het huis koel te houden. Hieronder een overzicht met diverse typen zonwering.

Zonwering buiten

Het plaatsen van zonwering buiten het huis levert twee keer zoveel verkoeling dan zonwering binnen. Er zijn verschillende typen zonwering voor buiten zoals: zonneschermen, luifels, markiezen, screens, buiten jaloezieën en luiken. Luiken sluiten de ramen volledig af waardoor er geen warmte binnenkomt en je al snel 12% minder warmte binnen laat. Een grote parasol of doek voor het raam plaatsen zijn voordeligere oplossingen om voor schaduw te zorgen. Je hebt bijvoorbeeld (waterbestendige) doeken die je eenvoudig kunt vastmaken aan een schutting, muur, boom of paal.

Heb je geen zonwering aan de buitenkant? Doe dan de gordijnen, rolgordijnen of luxaflex dicht als de zon op het raam staat.

Zonwering binnen

Als je geen mogelijkheden hebt voor zonwering buiten, zijn er ook mogelijkheden voor binnen. Door bijvoorbeeld je woning te isoleren, houd je de kou in de winter en de warmte in de zomer buiten. Ook kun je binnen luxaflex, jaloezieën en gordijnen ophangen en die overdag dichthouden. Is je glas aan vervanging toe? HR++ glas houdt ongeveer 80% van de warmtestraling tegen en kun je goed combineren met bijvoorbeeld buitenzonwering.

Natuurlijke zonwering

Een groene omgeving zorgt ook voor verkoeling van de woning. Heb je een betegelde tuin? Vervang de tegels voor groen. Tegels houden namelijk de hitte vast. Of plant groene planten tegen de gevel (bijvoorbeeld klimop, wilde wingerd, blauwe regen). Ook bomen rond je huis zorgen voor koelte: ze houden de warmte-instraling tegen.

Heb je een plat dak? Plant hier sedumplantjes of ander groen. Dat kan in huis wel 2 tot 4 graden schelen. De plantjes koelen bovendien de omgeving doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. En ze nemen ook nog eens regenwater op.

Isoleren

Naast zonwering, helpt goede isolatie ook voor het koel houden van de woning. Met een goede dak-en muurisolatie hou je warmte ’s zomers beter buiten. In de winter blijft de warmte juist binnen en profiteer je van een lagere energierekening.