Plat dak isolatie

Genieten van lagere energiekosten en een warmer huis? Isoleer je dak!

Isoleren van een plat dak bespaart energie en levert in veel gevallen meer comfort op. Woningen van voor 1970 hebben van oorsprong geen dakisolatie. Woningen die na 1970 gebouwd zijn, zijn meestal al geïsoleerd.

Dakisolatie heeft vooral zin als de ruimtes onder het dak verwarmt worden en de huidige dakisolatie minder dan 10 cm dik is . Heb je een zolder, dan kun je kiezen om de zoldervloer te isoleren.

Een plat dak isoleer je aan de buitenkant en moet je door een professioneel bedrijf laten doen, hoe handig je ook bent.

Isolatieplaten onder de dakbedekking

De beste isolatie ontstaat als het isolatiebedrijf eerst de dakbedekking weghaalt. Op het platte dak komen dan isolatieplaten, daarop waterdicht materiaal, en daar weer op een nieuwe laag dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM). Als de dakrand hierna te laag is, moet je deze laten verhogen. Bij een lage dakrand is de kans groot dat het regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp als het hard waait. De dakrand moet daarom minstens 10 cm hoog zijn.

Isolatieplaten óp de dakbedekking

Een tweede mogelijkheid is dat het isolatiebedrijf drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking legt. De bestaande dakbedekking blijft dus zitten, daarbovenop komen de isolatieplaten. Om te voorkomen dat de platen wegwaaien, komt er een laag grind of tegels bovenop. Dit levert minder goede isolatie op en is alleen mogelijk als de bestaande dakbedekking in goede staat is. Ook hier geldt dat het dak hoger wordt en de dakrand minstens 10 cm hoog moet zijn.

Indicatie van de kosten en de besparing

De kosten voor het laten isoleren van een plat dak is € 125,- per m2 (excl. eventuele subsidie). Als je daarbij van geen isolatie naar Rc-waarde 4 gaat, dan bespaar je € 600,- per jaar op gas. Bij isolatieplaten op de dakbedekking zijn de kosten € 60,- per m2.

 

Isolatieglas

Isolatieglas

Meer isoleren? Denk eens aan isolatieglas!

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie

Meer isoleren? Combineer dakisolatie met spouwmuurisolatie!

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Meer isoleren? Isoleer de kruipruimte!