Landelijke Open Energiedag: dáár krijg je energie van!

Op zaterdag 16 september is de landelijke Open Energiedag, waarbij je kan kennis maken met verschillende energie-organisaties in Haarlemmermeer. Ontdek de wereld achter jouw stopcontact en thermostaat!

Energiemarkt Hoofddorp
Zo is er van 10.00 tot 16.00 uur een energiemarkt in Hoofddorp (Prins Hendriklaan 33) waar je terecht kunt voor informatie over energie besparen, zelf opwekken, duurzaam verwarmen en lokaal energie opwekken. Op de markt zijn de volgende partijen aanwezig: de energiecoöperaties Meerwind en Zon Op Haarlemmermeer, lokaal energiebedrijf Tegenstroom, de Energiebank en Energieloket Haarlemmermeer met partners (Klimaatmissie Nederland en Vverduurzamen) en de gemeente. Bij de stand van inwoner Hans uit Hoofddorp, hoor je hoe het is om ‘van het gas af te zijn’ en hoe hij dat heeft aangepakt.

Kinderactiviteiten 
Op de markt is ook aan kinderen gedacht. Er is een knutsel-en tekentafel, waar kinderen kunnen kleuren en papieren windmolentjes leren maken. Leeftijd: 3+ jaar. Voor oudere kinderen is er de workshop ‘groene energie’, waarbij ze leren hoe je duurzame energie op kan wekken. Leeftijd: 6+ jaar. Vanaf 12.00 uur. 

Locatie Energiemarkt: Prins Hendriklaan 33, Hoofddorp.

Fietstocht langs inspirerende locaties
Neem deel aan een speciale (gratis) energie-fietstour, waarbij je – onder begeleiding – inspirerende locaties in Haarlemmermeer bezoekt, zoals onder andere een zonnepark, een laadplein voor elektrische auto’s en de energiemarkt in Hoofddorp. Tijd: 10.30 – 12.30 uur. Startpunt: Wijkcentrum de Boskern, Liesbos 24, Hoofddorp. Eindpunt: Energiemarkt (NMCX), Prins Hendriklaan 33, Hoofddorp. Afstand fietstocht: 9,5 km.
Meedoen is gratis. Na de fietstocht krijg je een gratis lunchpakket. Deadline aanmelden: 14 september.

Gratis energieadvies in Rijdend Energieloket
Heb je vragen over energie? Of wil je jouw energierekening verlagen? Kom langs bij het Rijdend Energieloket en laat je informeren over  energie besparen- en opwekken, subsidies en financieren. Kom meer te weten over kleine maatregelen, zoals het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips, én gratis bespaartips. Of vraag advies over grotere aanpassingen, zoals zonnepanelen, isolatie en warmtepompen. In het loket vind je ook verschillende energiebesparende producten, zoals een infraroodpaneel, convector-radiator, warmtepomp buitenunit en zonnepanelen.

Locaties en tijden Rijdend Energieloket
Het Rijdend Energieloket staat op vier verschillende locaties in Haarlemmermeer: Abbenes, Zwanenburg, Badhoevedorp en Rijsenhout. In dit laatste dorp sluiten bovendien initiatiefnemers van Warm Rijsenhout aan. Wil je meer weten over hun ideeën over een aardgasvrij Rijsenhout? Kom dan zeker langs!

10.00-11.00 uur Dorpshuis Het Praatpunt, Abbenes Hoofdweg Oostzijde 1730, Abbenes
11.30-12.30 uur Dorpshuis De Reede, Rijsenhout Schouwstraat 14, Rijsenhout
13.00-14.00 uur Dorpshuis Badhoevedorp Snelliuslaan 35, Badhoevedorp
14.30 – 15.30 uur Dorpshuis Halfweg-Zwanenburg Dennenlaan 133, Zwanenburg

En meer buitenactiviteiten
Voor wie wil weten hoe sportverenigingen kunnen verduurzamen, is een bezoek aan korfbalvereniging KIOS tussen 10.00 en 12.00 uur. interessant. KIOS heeft namelijk al veel duurzame stappen gezet. Inwoners kunnen hier dan ook terecht bij een kraam van het Energieloket voor persoonlijke vragen. Adres: Eugenie Previnaireweg 100, Nieuw-Vennep.
Wie nieuwsgierig is naar hoe een windturbine er van binnen uitziet, kan tussen 10.00 en 12.30 uur een windturbine van Meerwind bezoeken. Adres: Weteringweg 139, Weteringsbrug. Aanmelden is niet nodig. Klik hier voor een routebeschrijving.

Aanmeldformulier Fietstocht Open Energiedag

  • Voor de fietstocht is ruimte voor maximaal 45 personen. Wees er dus snel bij!

Wil je meer weten over andere activiteiten in het land?

Ga naar de website van de Landelijke Open Energiedag.

Klik hier