Hoe hou je je huis koel in de zomer?

Als de temperatuur weer stijgt naar tropische waarden merk je dat het steeds moeilijker wordt om je huis aangenaam te houden. Een mobiele airco houdt het huis koel, maar is door het hoge energieverbruik de minst duurzame keuze.

Tips om jouw huis koel te houden

Laat de warmte niet binnen

Houd ramen en gordijnen overdag gesloten. Beter nog is om zonwering aan de buitenkant van het raam te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld met een screen, een zonnescherm of een markies.

Lucht de woning op de koelste momenten

Zet alle ramen en deuren ’s avonds, ’s nachts en vooral vroeg in de ochtend open want dat zijn meestal de koelste momenten van de dag. Doe dit zodra het buiten koeler is dan binnen en laat het flink doorwaaien. Sluit daarna alles weer af tot het moment dat je alles weer open kan zetten.

Ventilator

Koop een ventilator, bijvoorbeeld een staande- of tafelventilator. Deze gebruikt weliswaar energie maar wel veel minder dan een airco. Een ventilator koelt eigenlijk niet maar door de luchtstroom wordt je lichaamswarmte sneller afgevoerd. Je moet dus wel in de luchtstroom zitten. Een ventilator gebruikt gemiddeld 1 kWh stroom bij 20 uur draaien, een split airco heeft daar 15 kWh voor nodig en een mobiele airco 20 kWh.

Zelf een airco maken

Maak zelf een energiezuinige airco door twee flessen water in de vriezer te zetten en vervolgens de flessen voor de windstroom van de ventilator te plaatsen. De lucht die de ventilator afgeeft koelt af door de bevroren flessen.

Toch een airco?

Ga dan voor een split unit air-conditioner en geen mobiele airco. Bij een mobiele airco moet de warme lucht afgevoerd worden via een slang dat weer door een open raam naar buiten gehangen wordt. Zo komt er weer warme lucht naar binnen.

Groen dak

Een sedumdak houdt vocht vast en zorgt ervoor dat de ruimtes onder het dak koeler blijven. Kijk op deze website voor meer informatie over sedumdaken.

Onverharde tuin

Haal de tegels uit de tuin en plant bomen en struiken. Tegels worden door de zon opgewarmd en houden lang de warmte vast, ook als de zon verdwenen is. Planten en bodems brengen schaduw en hebben een verkoelende werking dat ook weer invloed heeft op jouw huis.

Bodemwarmtepomp

Met een bodemwarmtepomp koel je je huis energiezuinig.

Heb jij nog meer tips? Stuur die naar [email protected]