Wat moet ik met mijn zonnestroom doen?

Het is zeker dat de salderingsregeling stopt, maar wanneer is nog steeds onduidelijk. Of de terugleverkosten verdwijnen is ook onzeker. Daarom is het altijd goed om opgewekte zonnestroom direct te gebruiken. Maar hoe doe je dat optimaal?

Gaat de nieuwe regering de salderingsregeling inderdaad in 2027 afschaffen? Kan het energienet de teruggeleverde stroom wel aan? Moet er straks nog meer betaald worden voor het terugleveren of juist niet? Al deze onduidelijkheid zorgt ervoor dat de vraag naar zonnepanelen is gedaald en dat zonnepanelenbezitters in onzekerheid zitten.

Meer doen met eigen stroom

Dat de salderingsregeling ooit stopt is een gegeven, het is alleen nog steeds onzeker wanneer precies. Of de terugleverkosten ook verdwijnen is lastiger te voorspellen. Hoe dan ook, het is het altijd goed om de opgewekte zonnestroom direct te benutten.

Dat kan al vrij eenvoudig door de wasmachine, droger of vaatwasser overdag te laten draaien. De meeste apparaten hebben tegenwoordig immers een timer. Zo verplaats je een deel van je stroomverbruik naar het moment waarop de meeste energie wordt opgewekt. En als je overdag thuis bent en je hebt een elektrische auto of plug-in hybride, dan is dat natuurlijk het moment om te laden.

Thuisbatterij en wateraccu

Een thuisbatterij is een oplossing om je zelf-opgewekte stroom op te vangen voor later gebruik. De thuisbatterij is nog relatief duur, maar wordt steeds goedkoper terwijl de techniek wordt verbeterd.

Een minder grote investering is een zogenaamde wateraccu. Dit is een apparaat dat water in een elektrische boiler verwarmt op het moment dat jouw zonnepanelen gaat terugleveren aan het net. Daardoor gebruik je minder gas of elektra van het net. Een wateraccu kun je gewoon naast een cv-ketel gebruiken.

Blijvende voordelen

We kunnen je geruststellen.  Een zonnepaneel is nog steeds de effectiefste en voordeligste manier om zelf energie op te wekken. In tegenstelling tot alle andere vormen van energieopwekking, heeft een zonnepaneel bijvoorbeeld geen bewegende delen. Ze zijn hierdoor makkelijk (bijna) overal te plaatsen en vrijwel onderhoudsvrij. Bovendien zijn zonnepanelen eenvoudig te schakelen waardoor je makkelijk kunt uitbreiden om meer vermogen op te wekken.

En de terugverdientijd dan? Natuurlijk is alles afhankelijk van hoeveel panelen je hebt, wat je voor ingekochte stroom betaalt, wat je verbruik is, hoe vaak de zon schijnt en natuurlijk wat je teruglevert. Dat heeft allemaal invloed op de terugverdientijd. Maar met de huidige situatie lopen de schattingen door experts uiteen van 8 jaar tot 10 jaar terugverdientijd. Als je dan bedenkt dat zonnepanelen zo’n 25 jaar meegaan, dat weet je dat ze nog altijd een prima investering zijn. Zowel voor het milieu als voor je portemonnee.


Bekijk het webinar over de thuisbatterij:

Door: Rogier Charles

 



Previous
Previous

Welke slimme meters kan ik gebruiken om energie te besparen?

Next
Next

Waar moet ik allemaal aan denken bij het aanvragen van ISDE subsidie?