Natuurlijke of biobased isolatiematerialen, wat vinden jullie daarvan?
Door Jome Brinkers – 2 december 2023
Meestal kies je voor een isolatiesoort dat voor handen is bij de bouwmarkt of je kiest voor het materiaal dat een aannemer of isolatiebedrijf aanbiedt. Maar naast de bekende traditionele isolatiesoorten, zoals glas-, steenwol en PIR platen zijn er ook duurzame, natuurlijke varianten waar nog weinig over bekend is. Deze materialen worden ook wel biobased materialen genoemd. Schapenwol, vlas en houtvezel zijn voorbeelden van biobased isolatiematerialen.
Biobased materialen zorgen niet alleen voor een goede isolatie in de winter maar ook dat de woning koel blijft in de zomer. Nu we te maken hebben met warmere zomers wordt het koel houden van de woning in de zomer steeds belangrijker. Daarnaast zijn biobased materialen minder schadelijk voor mens, dier en de omgeving omdat ze geen of minder giftige stoffen bevatten.
De huidige isolatiematerialen zijn qua productie onder te verdelen in 3 soorten:
- Mineraal, zoals glas- en steenwol
- Synthetisch, zoals PIR en PUR en EPS
- Natuurlijke materialen, zoals schapenwol, vlas, houtvezelplaten
Vooral de natuurlijke isolatiematerialen hebben een groot aantal positieve eigenschappen. Een van die eigenschappen is het vermogen dat warmte van buiten langzamer wordt doorgegeven aan de binnenzijde dan bij gangbare isolatiemiddelen
Een voorbeeld: een zolderkamer met een dak dat geïsoleerd is met PIR schuim wordt in de zomer, als de zon er recht boven staat, ontzettend warm. Als het dak is geïsoleerd met een natuurlijk materiaal zoals houtvezelplaat, dan wordt het pas tegen het einde van de middag warm.
Biobased materiaal draagt ook bij aan een gezond binnenklimaat. Dit komt omdat de isolatiematerialen vochtregulerend zijn. Een voorbeeld: Schapenwol en houtvezelplaten kunnen vocht opnemen maar ook afgeven.
Kort geleden las ik een brochure waar de verschillende soorten isolatiemateriaal vergeleken worden (bron: Isoleer bewust infoflyer van Joost van der Waal). Deze cijfers heb ik ook nog gecheckt bij de Nationale Milieu Database.
Hieronder twee overzichten uit de eerdergenoemde brochure. Wat opvalt is het verschil in CO2-uitstoot bij het productieproces. Bij het maken van minerale en synthetische isolatiematerialen komt CO2 vrij. Voor productie van minerale isolatiesoorten is er veel energie nodig om grondstoffen te verhitten. Bij de productie van natuurlijke isolatiematerialen wordt juist CO2 opgeslagen.
Bij mij kwam de vraag op: hoe zit het met de levensduur van natuurlijke materialen? Dat schijnt dik in orde te zijn, ook deze materialen gaan vele tientallen jaren mee en kunnen ook nog eens fantastisch gerecycled worden. Dat in tegenstelling tot de minerale en synthetische isolatiematerialen. Kortom denk ook aan de mogelijkheid van biobased isolatiematerialen.
Bij het Rijdend Energieloket laten we een selectie van isolatiematerialen zien. Kom gerust een keer langs en vraag ernaar: de energieadviseurs vertellen er graag over.
Subsidie
Vanaf 1 januari 2024 is er extra subsidie voor biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen. Lees er hier meer over op de website van het RVO.