Van cv-ketel naar hybride warmtepomp

In 2021 verhuisde Eline Gumbert (54) met haar dochter (20) naar een jaren zestigwoning in de wijk Welgelegen in Nieuw-Vennep. Al gauw ging ze aan de slag met de verduurzaming van haar huis. Voor haar, werkzaam als Groenlinks-raadslid bij de gemeente, iets vanzelfsprekends om te doen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de maatschappij. Eline: “We zullen met z’n allen uiteindelijk van het gas af moeten.”

Voordat moeder en dochter Gumbert in hun nieuwe woning trokken, was er al wat aan verduurzaming gedaan. In de ramen was HR+-glas gezet en de kozijnen waren vervangen voor een kunststofvariant. Ook lagen er al tien zonnepanelen op het dak. Op eigen initiatief heeft Eline de spouwmuren laten isoleren. Daarna bleek ook na-isolatie van de kruipruimte nodig te zijn. Zonder dat de vorige eigenaar het wist, waren er slechts op twee plaatsen piepschuim korrels aangebracht, in plaats van de 44 vierkante meter waarvoor was betaald! Met piepschuimchips heeft Eline de kruipruimte nog laten na-isoleren.

Hybride warmtepomp
Een jaar later (maart 2022) schafte Eline een hybride warmtepomp aan. Dit voelde als een logische stap. Eline: “Ik moest de cv-ketel vervangen en wilde niet iets kopen waarvan ik wist dat het al heel snel achterhaald zou zijn.”

Of ze er qua kosten veel op vooruit zou gaan, leek Eline, toen we haar in maart 2023 spraken, eerst te betwijfelen. Ondanks dat de zonnige maanden nog moesten komen, verbruikte de warmtepomp meer elektriciteit dan verwacht. Toch viel de jaarrekening in juni uiteindelijk niet tegen. Het elektraverbruik over het hele jaar viel nog steeds hoger uit, ook na de teruglevering van stroom in de zomer. Het gasverbruik was wel fors gedaald. Van 485 naar 222 m3, dus meer dan de helft! Financieel viel dit verschil – vanwege de gestegen gasprijzen – helaas minder hoog uit (van 698 naar 588 euro). “Maar”, bevestigt Eline, “de maandelijkse kosten waren in de oude situatie veel hoger geweest omdat ik meer voor mijn gas had moeten betalen. Bovendien is het voor mij ook waardevol dat ik hiermee mijn CO2-afdruk verlaag en bijdraag aan een beter klimaat.”