Klaar om van het gas af te gaan

Al bijna 40 jaar wonen Ben en Diny Abma in hun jaren zeventig woning aan de Eugénie Prévinaireweg in Nieuw-Vennep. Het echtpaar liet het huis in 1975 bouwen waarbij ze de isolatie meteen goed lieten aanpakken. Ook in de jaren erna stak het koppel tijd en geld in het verduurzamen van het huis, wat ertoe heeft geleid dat de woning zowel comfortabel als energiezuinig is.

In de jaren zeventig kwam isolatie in huizen meer in zwang, waarbij veel gebruik werd gemaakt van tempex (piepschuim). Met dit materiaal, 3 cm dik, liet het echtpaar Abma hun spouwmuren vullen, en het platte dak van het huis isoleren. Verder kreeg het huis overal dubbel glas, een bijzondere maatregel voor die tijd.

Na-isoleren
Hierna bleef de familie stappen zetten op het gebied van isolatie. In de jaren 85-90 bracht Ben Abma eigenhandig vloerisolatie aan en liet hij van hetzelfde materiaal ook de spouwmuren na-isoleren. Ook de bodem werd, vanwege de aanwezigheid van water, onder handen genomen, een probleem dat veel voorkomt in Haarlemmermeer.

Ben Abma: “Omdat we onze centrale verwarmingsleidingen vervangen moesten worden door kunststof, hebben we een deel van onze vloerisolatie moeten verwijderen, wat we later hebben aangevuld met Tonzon-zakken. Verbeteringen doorvoeren zijn we blijven doen. Tussen 2019 en 2021 hebben we al onze kozijnen aangepast naar kunststof en beneden triple glas en boven HR++ laten aanbrengen. Die laatste aanpassing zagen we het meest terug in ons gasverbruik. Sinds dat jaar verbruiken we 1200 m3 gas. Een enorm verschil met de 4000 m3 die we verbruikten toen we hier kwamen wonen.”

Qua elektriciteit zit het echtpaar in de slappe was: met 16 zonnepanelen is de opwek van elektriciteit groter dan het verbruik, jaarlijks zo’n 1000 kWh, wat in de toekomst een hybride of all-electric warmtepomp aantrekkelijk maakt. Dit ziet Ben Abma dan ook zeker zitten.

“Ik blijf altijd kijken naar de volgende stap. De onzekerheid van de energiecrisis ben ik liever voor. Als het zou kunnen gaan we zo snel mogelijk van het gas af.”