Overheid komt met extra subsidie en besparingstips

Om met elkaar meer energie te besparen is de overheidscampagne ‘Zet ook de knop om’ gestart. Met handige besparingstips, zoals het lager zetten van de thermostaat, worden huishoudens en ondernemers hier tot geactiveerd. Daar bovenop heeft het kabinet 4 miljard euro ter beschikking gesteld voor het isoleren van 2,5 miljoen huur-en koopwoningen met een energielabel E, F of G.

Zet de knop om
Vanwege de oorlog in Oekraïne, rijzen de energieprijzen de pan uit. Nederland zal minder afhankelijk moeten worden van gas, en andere fossiele brandstoffen. Ook om klimaatverandering tegen te gaan. Met die reden is de overheid de campagne ‘Zet de knop om’ gestart, om met praktische tips, huishoudens te helpen met het verlagen van hun energieverbruik. Ook op onze site noemen we allerlei handige tips, die energie kunnen besparen. Bijvoorbeeld het verlagen van de thermostaat-temperatuur of het niet langer dan 5 minuten douchen.

Het goede voorbeeld
De Rijksoverheid heeft aangegeven zelf ook besparingen door te voeren. In 200 Rijkskantoren zal de thermostaat, van 21 naar 19 graden, worden verlaagd. In de zomer wordt er minder gekoeld. Door zelf het voorbeeld te geven hoopt de overheid Nederlandse bedrijven en ondernemers aan te zetten zoveel mogelijk energie te besparen.

Nationaal Isolatieprogramma
Met het Nationaal Isolatieprogramma wil het kabinet uiterlijk in 2030 alle slecht geïsoleerde woningen verbeterd hebben. Het doel is om 2,5 miljoen woningen te isoleren met een focus op de slecht geïsoleerde woningen met energielabel E, F en G. Van alle 8 miljoen woningen heeft ongeveer 1,5 miljoen woningen nog een energielabel E of slechter. Het kabinet stelt daarvoor tot en met 2030 in totaal 4 miljard euro ter beschikking.

Aanpassing ISDE-subsidie vanaf 1 januari 2023
In 2022 is de subsidie voor het uitvoeren van isolatiemaatregelen 30%. De aanvrager is verplicht om twee duurzame maatregelen uit te voeren: een tweede isolatiemaatregel, of een warmtepomp, zonneboiler of een aansluiting op het warmtenet. Vanaf 1 januari 2023 is het ook mogelijk om subsidie te ontvangen voor één isolatiemaatregel. De overheid stelt dan 15 procent subsidie beschikbaar. Voor twee isolatiemaatregelen blijft de subsidie van 30% gelden.

Gemeentelijk isolatieplan
Via gemeenten wordt gestreefd om 750.000 woningen via een wijkgerichte aanpak te isoleren. In de buurten waar als eerste wordt gestart, wordt er extra korting, een tegoedbon of voucher aangeboden, naast de landelijke subsidies. Ook streeft het kabinet ernaar om 1 miljoen huurwoningen te isoleren naar de isolatiestandaard, zowel in het sociale als het particuliere segment.

Energiebespaarlening van 0%
Het aanschaffen van grote energiebesparende maatregelen gaat gepaard met een hoog kostenplaatje. Niet iedereen kan dit betalen. Voor diegenen is een lening bij het Nationaal Warmtefonds een optie. De rente van deze lening loopt uiteen van 2,1 tot 2,4% per jaar. Het kabinet is van plan hier een 0%-rente energiebespaarlening aan toe te voegen.