Radiatorventilator

Een radiatorventilator zorgt ervoor dat het sneller warm wordt met minder energie

Een radiatorventilator plaatst je aan de onderkant van de radiator. De ventilatoren gaan draaien als de radiator opwarmt en verspreiden zo de warme lucht door de woning. Je bespaart hiermee tot 120m3 gas per jaar.

Doordat de warmte lucht van de radiator/convector de kamer ingeblazen wordt is het eerder warm en dat scheelt energie. De verwarming hoeft minder lang of minder hard te branden (de temperatuur van het verwarmingswater kan omlaag).

De radiatorventilator is eigenlijk een module met meerdere ingebouwde ventilatoren. Deze module sluit je aan op het stopcontact en vraagt maar heel weinig energie. De ventilatoren maken heel weinig geluid. Je plaatst de module met de ingebouwde magneetjes aan de onderkant van de radiator tussen de twee platen. Vaak heb je meerdere modules per radiator nodig afhankelijk van de breedte van de radiator/convector. Deze kun je in serie aan elkaar schakelen. De radiatorventilator heeft een sensor dat op de radiatorplaat bevestigd wordt en de temperatuur meet. Zodra de plaat warm wordt, dan gaat de ventilatoren draaien. Wanneer de temperatuur weer laag is schakelt hij uit.

 

Bekijk hieronder ook het filmpje ‘Radiatorventilatoren, energiebesparing en extra comfort’.

 

Radiatorventilator op of onder convector

Je kunt radiatorventilatoren ook op of onder een convector zetten. Veel radiatorventilatoren hebben pootjes die je eronder kunt monteren.
Zo kun je ze neerzetten op de grond of op de convector. Zorg ervoor dat de convectoren goed schoon en stofvrij zijn voor een goede werking.

Efficiëntere werking hr-ketel door radiatorventilator

Door een radiatorventilator te plaatsen op een radiator/convector kan de radiator/convector meer warmte afgeven in dezelfde tijd. Dit zorgt ervoor dat het verwarmingswater op lagere temperatuur terug komt bij de hr-ketel. Een hr-ketel werkt efficiënter bij een lagere retourtemperatuur. Hierdoor kun je je woning met minder gas op dezelfde temperatuur brengen en houden.