Schuin dak isolatie

Het isoleren van je dak is van grote invloed op je wooncomfort.

Inkoopactie

Isoleren van een dak bespaart energie en levert in een comfortabeler woning op. Woningen van voor 1975 hebben van oorsprong geen dakisolatie. Woningen die tussen 1975 en 1992 zijn gebouwd zijn matig geïsoleerd.

Dakisolatie heeft vooral zin als de ruimtes onder het dak verwarmt worden en de huidige dakisolatie minder dan 10 cm dik is. Heb je een zolder, dan kun je kiezen om de zoldervloer te isoleren.

Check jouw dak

Ongeveer 20% van alle woningen heeft nog geen dakisolatie. De overige 80% heeft wel een isolatielaag, maar dat is vaak een dunne laag met een matige isolatiewaarde. Veel mensen denken ‘mijn dak is al geïsoleerd, dus ik hoef niks meer te doen’, maar het tegendeel is vaak waar. Check dus altijd eerst je dak! Kijk of er al isolatiemateriaal aanwezig is of niet, en hoe dik de laag is. En beslis dan pas over de beste aanpak voor jouw dak.

Woningen tot bouwjaar 1975 zijn bij de bouw niet geïsoleerd. Bij woningen die gebouwd zijn tussen 1975 en 1992 is er bij de bouw een matige isolatielaag aangebracht van 3 tot 5 cm. Woningen die jonger zijn dan 1992 hebben een goede isolatie (8 – 10 cm of meer).

Drie manieren om te isoleren

Binnenkant van het dak isoleren

Tegen de binnenkant van een schuin dak kun je isolatiemateriaal aanbrengen. Doe het meteen goed en kies voor zeer goede isolatie, bijvoorbeeld een dikke laag glaswol of steenwol. Als je niet teveel ruimte wil verliezen aan de binnenkant, kies dan materiaal dat met een dunnere laag net zo goed isoleert zoals PIR platen of Resol hardschuimplaten. Vergeet niet dampremmende folie te plaatsen aan de warme kant, dus op de isolatie aan de binnenkant. Als je handig bent, kun je zelf de binnenkant van een schuin dak isoleren: dat scheelt veel in de kosten. Zorg dan wel dat je goed weet hoe je dak in elkaar zit. Heb je twee linkerhanden of geen zin of tijd om het te doen? Dan kun je het natuurlijk ook door een professioneel bedrijf laten doen.

Dakpannen eraf, isolatie bovenop je dak, pannen er weer op

Heb je nieuwe dakpannen nodig of ga je het dak renoveren? Dan kun je je dak ook vanaf de buitenkant laten isoleren. De dakpannen gaan eraf, bovenop het dakbeschot wordt isolatiemateriaal gelegd en daarna gaan de pannen er weer op. Dit geeft goede isolatie. Het isolatiemateriaal wordt niet onderbroken door de balken van het dak en er is ruimte voor een dikke laag. Dit is altijd een klus voor een professioneel bedrijf. Door het isolatiemateriaal wordt het dak hoger en moet de aansluiting met de dakgoot opnieuw worden gemaakt.

Isolatie onder de dakpannen spuiten of blazen

Je kunt ook isolatiemateriaal onder de dakpannen laten spuiten of blazen. Bijvoorbeeld PUR-schuim, vlokken van glaswol of steenwol, of EPS thermoparels (piepschuim balletjes). Een na-isolatiebedrijf doet dit vanaf de buitenkant. Deze manier van dakisolatie levert matige isolatie op en wordt alleen aangeraden als er geen andere mogelijkheden zijn.

Indicatie van de kosten en de besparing

Voor een schuin dak van 67 m2 betaal je rond € 4.600,- voor het isoleren (excl. eventuele subsidie). Hiermee bespaar je € 750,- per jaar bij een verwarmde zolder en € 400,- als de zolder onverwarmd is. Er wordt daarbij uitgaan van geen isolatie naar Rc-waarde 4.  Zelfs als je dak matige isolatie heeft, is een verbetering naar goede isolatie de moeite waard. De besparing is dan wel iets lager.

 

 

Spouwmuur isolatie

Spouwmuur isolatie

Meer isoleren? Combineer dakisolatie met spouwmuurisolatie!

Kruipruimte isolatie

Kruipruimte isolatie

Meer isoleren? Isoleer de kruipruimte!

Isolatieglas

Isolatieglas

Meer isoleren? Denk eens aan isolatieglas!