Buitengevelisolatie

Met buitengevelisolatie kun je je huis zo goed isoleren als je zelf wilt. Een goede stap op weg naar een energieneutrale woning.

Heb je geen spouwmuur of een spouwmuur die niet geschikt is voor na-isolatie? Of wil je een stap zetten op weg naar een energieneutrale woning? Dan is buitengevelisolatie het overwegen waard.

Het grote voordeel van buitengevelisolatie ten opzicht van spouwmuurisolatie is dat je een veel dikkere laag isolatie kunt aanbrengen, en jouw buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw. De nadelen zijn de hogere kosten.

Hoe werkt isoleren vanaf de buitenkant?

Bij deze manier van buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren ‘geplakt’. Je huis wordt dus iets dikker. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Je nieuwe buitenmuren lijken hierdoor weer op de oude.

Je kunt kiezen uit 3 soorten afwerking: steenstrips, stucwerk (sierpleister) of gevelbekleding (hout, kunststof, cementplaten). Steenstrips zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten, google voor inspiratie eens naar afbeeldingen ‘steenstrips buitengevel’.

Je kozijnen kunnen meestal blijven zitten. Er zijn speciale dunnere strips om de isolatie goed op de kozijnen of dakrand te laten aansluiten. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Dan is dit een goed moment om isolerende kozijnen en triple glas te nemen.

Overzicht indicatie kosten en besparing isoleren buitenmuur
Kosten* Besparing** Besparing gas
Tussenwoning (40 m2 gevel) € 5.100 € 350 450 m3
Hoekwoning/2-1 kap (100 m2 gevel) € 13.000 € 900 1100 m3
Vrijstaand huis klein (120 m2 gevel) € 15.000 € 1.100 1300 m3
Vrijstaand huis groot (190 m2 gevel) € 25.000 € 1.700 2100 m3

*) Kosten berekend voor isolatiewaarde Rc=4, met verlaagd btw-tarief voor arbeid van 9%, inclusief 21% btw op overige kosten, afwerking met sierpleister (afwerking met steenstrips is duurder).
**) Berekening geldt voor isolatiewaarde Rc=4, een woning gestookt met een hr-ketel, een gemiddelde binnentemperatuur van 17 graden (berekend over dag en nacht) en gasprijs 81,4 cent per m3 (prijspeil 2020).

Allebei doen: buitengevel én spouw isoleren

Je kunt buitengevelisolatie ook combineren met spouwmuurisolatie. Je hebt dan voor dezelfde isolatiewaarde een minder dikke laag aan de buitenkant nodig: de buitenmuur wordt maar 10 cm dikker, in plaats van 16 cm. Aanpassingen bij kozijnen en dakranden zijn dan eenvoudiger. En bij een rijtjeswoning is het verschil met de buren kleiner. Je kunt ook kiezen voor een betere isolatiewaarde en spouwmuurisolatie combineren met een dikke laag van 16 cm.

Een hele nieuwe buitengevel

Een andere moderne techniek is het bouwen van een vrijwel nieuwe gevel. De buitenlaag van de spouwmuur wordt gesloopt (de binnenlaag blijft staan, binnen gebeurt er niets), het isolatiemateriaal wordt geplaatst tegen de binnenlaag en afgewerkt met materiaal naar keuze. Een voordeel van deze methode is dat de buitenmuur niet veel dikker wordt. Deze techniek is vooral te gebruiken bij vrijstaande huizen of als een hele rij woningen tegelijk aangepast wordt.

Isolatieglas

Isolatieglas

Combineer buitengevelisolatie met HR++ of triple glas.

Buitengevel isoleren en spouwmuurisolatie?

Buitengevel isoleren en spouwmuurisolatie?

Je kunt het ook combineren!

Schuin dakisolatie

Schuin dakisolatie

Meer isoleren? Isoleer jouw dak!