Wel of geen zonnepanelen nemen?

Ook nu nog verdien je ze in ongeveer 10 jaar terug.

Publicatiedatum: 17 oktober 2023

De vraag naar zonnepanelen loopt voor het eerst sinds lange tijd terug. Nu het minder aantrekkelijk wordt om stroom terug te leveren aan het net, twijfelen veel mensen of zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn.

Wel of geen zonnepanelen nemen? Dat is een vraag waar veel mensen over twijfelen. Jarenlang waren zonnepanelen niet aan te slepen en was er zelfs een wachtlijst bij installateurs. Nu loopt de vraag terug. Dat komt door een aantal redenen.

Salderingsregeling verdwijnt op termijn

Het terugleveren van stroom waarvoor je als bewoner een vergoeding krijgt, noemen we de salderingsregeling. Hoe werkt dat? In de zomer wekken zonnepanelen veel elektriciteit op, maar in de winter is de vraag naar elektriciteit het hoogst. Doordat je de stroom die je opwekt nu nog mag verrekenen met de stroom die je verbruikt, betalen eigenaren van zonnepanelen weinig of zelfs niks voor hun stroomverbuik.

Het kabinet is van plan om deze regeling tussen 2025 en 2030 stapsgewijs af te bouwen zodat mensen met zonnepanelen steeds minder geld terugkrijgen voor hun overtollige stroom. Vanaf 2031 mag je helemaal niet meer salderen. Nu al kiezen sommige energieleveranciers ervoor om geld te vragen voor het terugleveren om de hoeveelheid stroom op piekmomenten terug te dringen.

De Eerste Kamer moet nog een beslissing nemen over het plan om de salderingsregeling af te bouwen. De Tweede Kamer is wel al akkoord.

Gebruik de opwek van je zonnepanelen

Het wordt dus belangrijker om de stroom die je opwekt met je zonnepanelen zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Dat kan door bijvoorbeeld een hybride of volledige elektrische warmtepomp te nemen. Hiermee verlaag je je gasverbruik, maar stijgt je elektriciteitsverbruik. Als je dan zonnepanelen hebt hoef je veel minder stroom te “kopen” omdat je een deel zelf opwekt.

Ook is het zinvol om je gedrag aan te passen. Bijvoorbeeld door de vaatwasser of de wasmachine overdag aan te zetten als de zon schijnt. Heb je een elektrische of hybride auto? Laad hem dan ook zoveel mogelijk overdag op. En het kan verstandig zijn om zonnepanelen in oost-west richting te leggen in plaats van alleen op het zuiden. Op die manier wek je namelijk relatief meer stroom op op het moment dat je het meeste verbruikt: de ochtend, eind van de middag en begin avond.

Als laatste is een thuisaccu natuurlijk ook een oplossing. Hiermee kun je de zelf opgewekte stroom opslaan om het later weer te gebruiken. Alhoewel dit soort accu’s niet goedkoop zijn, gaan de ontwikkelingen hard en zijn de prijzen een stuk lager dan enige jaren terug. Nu al kan je sommige thuisaccu’s – afhankelijk van wat je betaalt voor elektriciteit en wat voor energiecontract je hebt – in ongeveer zes tot twaalf jaar terugverdienen. Op het moment dat de salderingsregeling afgebouwd wordt, zal deze terugverdientijd alleen maar korter worden.

Zonnepanelen verdien je nog steeds makkelijk terug

Ondanks alles verdien je zonnepanelen nog steeds in 8 tot 10 jaar terug. Dat heeft Milieu Centraal berekend. Omdat zonnepanelen ongeveer 25 – 30 jaar meegaan, kan je er van uitgaan dat je ongeveer 15 – 20 jaar “gratis” stroom opwekt. Dat komt neer op een spaarrente van ongeveer 5 procent over de volledige levensduur van de panelen. Dat is weliswaar minder rendabel dan vroeger, maar nog steeds een mooi rendement.

Ook heeft het kabinet aangegeven dat er zal worden gekeken of de hoeveelheid opgewekte zonnestroom niet teveel terugloopt als gevolg van het verdwijnen van de salderingsregeling. In dat geval kan er nog steeds worden bijgestuurd om de verkoop van zonnepanelen te stimuleren. Ook wat dat betreft blijven zonnepanelen een goede investering zonder grote risico’s.