Wat verandert er in 2024?

Publicatiedatum: 23 januari 2024

Vanaf dit jaar zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd. De Energiebelasting op gas gaat omhoog en op elektriciteit juist omlaag, en wie een huis gaat kopen wordt gestimuleerd om te verduurzamen. Wij zetten alle belangrijke veranderingen voor je op een rijtje.

Energiebelasting

De overheid wil mensen stimuleren om minder gas te gebruiken. Daarom gaat de energiebelasting voor aardgas met 11 cent per m3 omhoog, terwijl de energiebelasting voor elektriciteit met 2 cent omlaag gaat. In totaal betaal je in 2024 iets meer dan 70 cent belasting per kubieke meter gas. Voor elektriciteit betaal je iets minder dan 13 cent per kWh belasting. Deze belasting betaal je via het energiecontract dat je met jouw energieleverancier hebt afgesloten.

Energieplafond

Dit jaar is het energieplafond komen te vervallen. Deze maatregel was bedoeld om de sterk stijgende gas- en elektriciteitsprijzen af te remmen, zodat huishoudens niet in de financiële problemen zouden komen. Nu de energieprijzen weer stabiel zijn, kiest de overheid ervoor om het energieplafond op te heffen.

Het goede nieuws is dat energiemaatschappijen weer vaste energiecontracten aanbieden met prijzen onder het prijsplafond. Let wel op als je kiest voor een dynamisch energiecontract. Hierbij kunnen de prijzen voor gas en elektriciteit dalen, maar natuurlijk ook stijgen. Ook tot boven het prijsplafond. Denk hier dus over na voordat je een nieuw energiecontract afsluit. Kijk onze webinar terug over dynamische energiecontracten.

ISDE subsidies

Heb je een koopwoning en wil je jouw huis verduurzamen? De overheid geeft al jaren subsidie voor het laten isoleren van je woning, een warmtepomp of bijvoorbeeld HR++ glas. Een aantal zaken zijn in 2024 net even anders.

Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijker om subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van een monument. En je krijgt nu ook op biobased isolatiematerialen zoals vezelhennep en vlas een vergoeding. En schaf je een warmtepomp aan? Let dan op het energielabel. Alleen warmtepompen met minimaal energielabel A++ komen nog in aanmerking voor subsidie.

De volledige lijst met veranderingen vindt je hier.

Meer lenen bij kopen van energiezuinig huis

Ben je op zoek naar een koopwoning? Dan is er goed nieuws. Want wie een woning koopt met label C of D kan 5.000 euro extra lenen. Voor label A of B is dat 10.000 euro en voor huizen met de hoogste energielabels kan dat zelfs oplopen tot maximaal 50.000 euro (zie tabel).

Energielabel woning Extra te lenen bedrag
E, F, G €0
C, D €5.000
A, B €10.000
A+, A++ €20.000
A+++ €30.000
A++++ €40.000
A++++ (met prestatiegarantie)  €50.000

Huis met slecht energielabel gemakkelijker verduurzamen

Andersom werkt het gelukkig ook. Om de verduurzaming van huizen een handje te helpen, is het nu mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten bij het kopen van een huis met een slecht energielabel. Dit extra geld moet dan uiteraard besteed worden aan het verduurzamen van de woning.

Bij een huis met label E, F of G kun je €20.000 extra lenen. Voor een woning met C of D label is dat €15.000 en voor een woning met label A+++, A++, A+, A of B is dat €10.000. Er gelden geen inkomenseisen als je geld leent om jouw huis te verduurzamen.