Stap voor stap naar een energieneutrale woning

In 2007 kochten Charles en zijn vrouw Annelies hun destijds nieuw gebouwde woning in de wijk Floriande in Hoofddorp. Door de jaren heen toverden ze hun woning stap voor de stap om tot een energieneutrale woning. Naast de voordelen van comfort en warmte, is hun energierekening gekelderd naar enkel vijftig euro per maand, een unicum in deze tijd.

Al in 2009 schafte het stel hun eerste zonnepanelen aan, kort hierna kwamen hier nog zes bij. Ook legden ze vloerverwarming aan, om zo efficiënt mogelijk te verwarmen. Charles had altijd al interesse in duurzaamheid en voelde al snel aan dat er energietekorten zouden komen. Bovendien wilde hij niet wachten totdat de overheid stappen zou ondernemen.

In 2019 ging het gezin over op de warmtepomp, een beslissing die ze weloverwogen maakten. Charles: “Eerst dachten we aan een hybride warmtepomp, omdat onze cv-ketel nog maar vijf jaar oud was. Maar als je kiest voor een hybride, dan kan je later wel voor volledig gaan, maar wanneer is later. En ik wilde er tien jaar rendement van hebben, en niet ook nog eens tien jaar vastzitten aan het gas.” Daarnaast,” vult Charles aan “deden de aardbevingen in Groningen hem beseffen dat we onafhankelijk moesten worden van het gas.”

Duurzame woning van dhr Valent. Wijk Floriande.

Het stel financierden hun warmtepomp en negen extra zonnepanelen met behulp van de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds, een lening met een lage rente en gunstige voorwaarden. Woon Duurzaam, energiepartner van het Energieloket, voerde de installatie van de warmtepomp uit. Charles is erg tevreden over de uitvoering van de maatregelen en de service van het bedrijf. “Toen we twijfels hadden over het geluid van de buiten-unit, mochten we zelfs bij de directeur thuis komen luisteren. Het geluid hoor je inderdaad bijna niet.”

Kortgeleden is de woning zelfs helemaal van het gas af. Het installeren van een inductiekookplaat was de laatste stap. Charles: “Weinig mensen weten dat je energieleverancier kosteloos de gaskraan dichtdraait. Dat is mooi meegenomen, want dat scheelt een paar honderd euro, en geeft bewoners net dat laatste zetje.”

Charles zou iedereen, met een goed geïsoleerd huis, een volledige warmtepomp aanraden. “Het verwarmen door middel van vloerverwarming is ontzettend comfortabel en onze energierekening is lager dan ooit.”