Financieel comfortabel verduurzamen als VvE

Fiona Hamberg werkt als accountmanager bij het Nationaal Warmtefonds. Onlangs gaf ze een webinar voor inwoners van de gemeente Haarlemmermeer en op 10 november aanstaande komt ze naar Hoofddorp om uit te leggen hoe de Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kan helpen bij het verduurzamen van woongebouwen. “We zien dat steeds meer mensen hun woning willen verduurzamen en dat geldt ook VvE’s. Ik waardeer VvE-bestuurders enorm omdat zij mensen samenbrengen om iets gemeenschappelijks te doen. Ik draag er graag aan bij dat de leden uiteindelijk duurzaam en financieel comfortabel kunnen wonen.”

Wat is het Nationaal Warmtefonds?

“Het is een stichting die in opdracht van de Rijksoverheid is opgericht om het verduurzamen van woningen van particulieren, VvE’s en scholen te versnellen.”

Waarom maak jij je hard voor het financieren van verduurzaming?

“Duurzaamheid gaat me aan het hart. En ik heb jarenlange kennis opgedaan in de financiële wereld. Ondertussen zag ik dat mensen het soms lastig vinden om de financiële drempel van energiebesparende maatregelen te nemen. Ik wil mijn kennis inzetten om deze mensen te laten zien hoe ze dat kunnen doen.”

Waarom zou je als VvE verduurzamen?

“Veel VvE’s komen bij verduurzamen uit omdat ze aan groot onderhoud toe zijn. Dan kiezen ze voor de combinatie. Maar het komt ook voort uit klachten van bewoners over bijvoorbeeld vocht in de appartementen of een hoog energieverbruik. Andere VvE’s willen iets goeds doen voor het milieu of ze kijken naar het behoud van de woningwaarde.”

Wat kenmerkt verduurzamen met een VvE in jouw ogen?

“Je hebt bij een VvE altijd te maken met bewoners met verschillende achtergronden, levensfases en behoeften. Zij gaan met elkaar dezelfde investering doen. Voor de een is dat makkelijker dan de ander. Een tweede kenmerk is dat er veel disciplines bij elkaar komen. Wat heeft je gebouw technisch gezien nodig, welke wensen hebben de bewoners, welke maatregelen zijn een goede keuze, met welke leverancier ga je in zee, hoe financier je het, welke subsidies zijn er? Het is een breed plaatje.”

Hoe kan een Energiebespaarlening voor VvE’s daarbij helpen?

“Het Rijk en verschillende co-financiers hebben een behoorlijke bijdrage in het fonds gestort en daarom bekijken wij nauwkeurig of het geleende geld goed wordt besteed. We gaan zorgvuldig om met begrotingen en berekeningen, zodat de leden van de VvE een goed en betrouwbaar beeld hebben van waar ze ja tegen zeggen. Ze krijgen een financieel voorspelbare positie met een afgesproken tempo van verduurzamen, met bijbehorende energielasten, rente en aflossing.”

Waar kun je de VvE Energiebespaarlening voor inzetten?

“We geven leningen voor maatregelen om te isoleren, opwekken, verwarmen, ventileren, verlichten en voor laadpalen. Per appartement is er 30 duizend euro beschikbaar, soms meer. Goed om te weten is dat de lening gebonden is aan het gebouw, niet aan de bewoner. De looptijd ligt meestal tussen de 10 en 20 jaar, we hebben een aantrekkelijke rente en er zijn geen afsluitkosten. De stichting heeft vanzelfsprekend geen commercieel oogmerk.”

Welke tip heb je voor VvE’s die willen beginnen met verduurzamen?

“Begin vooral niet met de cijfers, maar met de behoefte van de bewoners en bepaal wat het gebouw nodig heeft. Laat een energieadvies op maat maken zodat je op basis van objectieve gegevens met elkaar in gesprek kunt. Bespreek daarna pas de financiële haalbaarheid van de plannen, eerst nog zonder de bedragen. Dan kun je veel beter met elkaar onderzoeken waar de wensen liggen. Maak kleine stapjes en blijf in beweging!”

10 november: Informatieavond Energiebespaarlening voor VvE’s

Fiona Hamberg legt op 10 november uit hoe de Energiebespaarlening voor VvE’s kan helpen bij het verduurzamen van woongebouwen. Meer informatie en inschrijven doe je hier.