Vrijwel energieneutraal wonen, hoe bevalt dat?

Hoe is het om in een vrijwel energieneutrale woning te wonen? We spraken Caroline de Vries, moeder van drie jonge kinderen en sinds augustus 2021 woonachtig in een energiezuinige huurwoning op landgoed Wickevoort in Cruquius.

Vrijwel energiezuinige woning
Caroline koos niet bewust voor een energieneutraal huis. Toch was ze al wel met verduurzaming bezig. Een presentatie van Marjan Minnesma van Urgenda een paar jaar geleden inspireerde haar om in haar toenmalige jaren 80-koopwoning duurzame maatregelen door te voeren. Daar liet ze een nieuwe energiezuinige cv-ketel plaatsen en liet op haar dak zonnepanelen aanleggen.

Per toeval kwam zij in aanraking met het nieuwbouwproject op landgoed Wickevoort en kreeg ze de kans om daar een woning te huren. De woning is vrijwel energieneutraal. Er is in de schuur een luchtwarmtepomp aanwezig en er liggen 21 zonnepanelen op het dak. Daarbij is de woning zeer goed geïsoleerd en is op alle etages vloerverwarming aangelegd. Ook heeft de woning een luchtcirculatiesysteem, waardoor er altijd gezonde lucht in huis is. Caroline: ”Het fijne van een nieuwbouwwoning is dat voor de plaatsing van de apparaten al rekening is gehouden. Op zolder is een aparte wasruimte met genoeg ruimte voor de omvormer en het luchtcirculatiesysteem.”

Duurzaam voelt goed
Nu Caroline een tijdje in een energiezuinig huis woont, zou ze niet anders meer willen. Het geeft haar een goed gevoel dat ze op deze manier kan bijdragen aan een duurzamere wereld en dat haar kinderen opgroeien met een energiezuinig huis als standaard.

Caroline: “De woning is zeker niet goedkoop, maar ik heb een erg lage energierekening. Uiteindelijk betaal ik daarom niet veel meer dan voor mijn vorige woning.”

Beetje wennen
Het enige waaraan Caroline moest wennen in het huis, is dat het soms wat langer duurt voordat het binnen echt lekker warm is. In de winter zet ze de thermostaat overdag hoger dan ze gewend was, maar daar merkt ze vanwege de duurzame aanpassingen financieel niets van. Verder bevalt koken op inductie haar ook goed. Het vergt even wat aanpassing. Je moet andere pannen aanschaffen en wennen aan hoe snel de pannen warm worden, maar het geeft ook rust doordat je nooit bang hoeft te zijn dat je vergeet het gasfornuis uit te draaien. Daarbij koelt het fornuis snel af, wat veilig is met kleine kinderen.