Een sport om energie te besparen

In slechts twee jaar tijd hebben Nikita en haar man Jeroen hun woning uit 1998 in Nieuw-Vennep flink verduurzaamd. Naast zonnepanelen en een zonneboiler is het gezin met hun zoontje in mei overgestapt op een hybride warmtepomp. Een beslissing dat in versnelling kwam vanwege de oorlog in Oekraïne. Nikita: “Op dat moment hadden wij nog een vast contract, daardoor hadden we gelukkig zelf geen last van de stijgende energieprijzen. Toch hield die stijging ons erg bezig: wat te doen als ons contract afloopt?”

Zonnepanelen

Het verduurzamen van de woning begon in 2021 met het leggen van 15 zonnepanelen op het platte dak van het tuinhuis in de achtertuin. Deze beslissing nam het gezin op de eerste plaats vanwege financiële redenen. Vanwege de lage spaarrente in die tijd leverde spaargeld maar weinig op. De investering in zonnepanelen had wel een aantrekkelijk rendement. Bovendien wekten de zonnepanelen meer op dan het jaarlijkse verbruik, zodat het aantrekkelijk werd om een warmtepomp te plaatsen. 

Hybride warmtepomp

Sinds een half jaar heeft de woning ook een hybride warmtepomp met een zonneboiler. De keuze voor een hybride systeem boven een all-electric systeem had meerdere redenen: door te kiezen voor een hybride systeem was een aanpassing aan de radiatoren niet nodig.  Daarnaast kan dit type hybride warmtepomp worden omgebouwd tot een all-electric systeem. De radiatoren moeten dan wel nog worden aangepast. Nikita :”Ik ben blij dat deze warmtepomp nog jaren meekan, ook als we volledig van het gas af willen.” 

Omdat er nog weinig koude dagen zijn geweest, is de besparing met de warmtepomp nog onbekend. De werking van de zonneboiler is al wel meetbaar: sinds de installatie heeft de zonneboiler al het warme water geleverd. Hiermee ging het maandelijkse gasverbruik al omlaag van 855 m3 naar 597 m3. 

Geluid 

Het gezin liet de buitenunit op de dakkapel aan de voorzijde van het huis plaatsen. Hierdoor is het apparaat nauwelijks zichtbaar en door enkele aanpassingen ook nauwelijks hoorbaar. Het apparaat is met schok- en geluiddempende voetjes op rubberen balken geplaatst en staat bovendien ‘vrij’, waardoor het geluid makkelijk weg kan. Een efficiënte  oplossing. 

Sport 

Door het verduurzamen kreeg Nikita veel meer inzicht in haar verbruik, met als gevolg dat zij en haar gezin hun gedrag hierop aanpasten. Nikita: ”Energie besparen is bij ons thuis een beetje een sport geworden. In de zomer gaan we pas douchen als de temperatuur van het boilervat hoog genoeg is (namelijk 60 graden). De een gaat ’s ochtends en de ander ‘s avonds zodat het vat weer gevuld en opgewarmd is. Je krijgt dan het gevoel dat je gratis aan het douchen bent. Ook checken we elke maand ons verbruik en de opwek. Bij Budget Energie word je zelfs beloond met een smiley bij een ‘goede’ maand. Dat doet wat met je.” 

Toekomst

Het gezin wil in de toekomst nog de pui in de woonkamer aanpakken. In de winter heeft het gezin namelijk last van tocht. Nikita: ”We hebben nu extra gordijnen voor de ramen gehangen, wat overigens wel echt scheelt. Met het plaatsen van kunststof kozijnen en triple glas hopen we het comfort in de woonkamer te verhogen.”