Een dagje achter de schermen bij Klimaatmissie Nederland

Bij het Energieloket werken we met verschillende partners, die ieder hun eigen expertise en aanbod hebben voor het verduurzamen van een specifiek soort woningtype. Zo is er Woon Duurzaam voor woningen die gebouwd zijn vóór 1995, Vverduurzamen voor het verduurzamen van VvE’s, en schakelen we Klimaatmissie Nederland in voor woningen die gebouwd zijn ná 1995. Onze collega Mark Smit, assistent projectleider Energie, liep een dagje mee met Klimaatmissie om te ervaren hoe ze precies te werk gaan. We vroegen hem hoe het was.

Wie zijn klimaatmissie Nederland?

Klimaatmissie Nederland richt zich op woningen die, omdat ze nieuw zijn, al goed zijn geïsoleerd en daardoor van het aardgas af kunnen. Ze bieden een totaalpakket, van inventarisatie, advies tot realisatie. Het doel is altijd hetzelfde. Aardgasvrij wonen, energiezuinig en oog voor comfort en gezondheid.

Waarom liep je een dag mee?

Als medewerker van het Energieloket Haarlemmermeer was ik benieuwd hoe de werkwijze van Klimaatmissie Nederland was. Hoe geven ze advies? Wat voor software gebruiken ze en welke energiezuinige aanpassingen adviseren ze hun klanten te doen aan hun woningen?

Wat is de werkwijze van Klimaatmissie?

Allereerst mocht ik, na toestemming van een klant, meeluisteren bij een adviesgesprek via Teams. Dit is het eerste gesprek waarbij de klant samen met een adviseur de woning doorspreekt. Het gesprek was gemoedelijk en laagdrempelig.
Er wordt gekeken naar de huidige situatie van de woning. Zijn er al zonnepanelen? Hoeveel energie verbruiken de bewoners? Is er een laadpaal aan huis voor een elektrische auto? Moeten er nog extra zonnepanelen komen om van het gas af te gaan en is daar ruimte voor?
Daarna wordt er per ruimte bekeken wat de behoeftes zijn en wat voor type verwarming er is. Zijn er bijvoorbeeld oude radiatoren of is er vloerverwarming? Welke verwarmingsbehoefte is er per ruimte?

Gezondheid

Wanneer een woning goed geïsoleerd is en weinig kieren heeft is deze natuurlijk energiezuiniger. Echter, een gezond binnenklimaat is ook belangrijk. Tijdens het gesprek met Klimaatmissie gaf de klant aan een goede ventilatie in huis interessant te vinden.
Er werd aangeraden om extra frisse luchttoevoerpunten met CO2 meters te laten plaatsen. Hiermee is het binnenklimaat altijd aangenaam en wordt er ook niet overbodig geventileerd.

Warmtepomp met lage temperatuurverwarming

De combinatie van maatregelen die Klimaatmissie Nederland adviseerde waren: een all-electric warmtepomp met buitenunit en lage temperatuur-convectoren. Deze convectoren geven heel snel en efficiënt warmte af aan de binnenruimte. Omdat de convectoren veel warmte in korte tijd afgeven kan de warmtepomp op lage temperatuur aan blijven staan.
Dit zorgt voor een hoge efficiëntie van de warmtepomp. Het kost het minder stroom om je woning op temperatuur te krijgen en te houden.

Kosten en financiering

Na het inventariseren van de woonsituatie, geeft de adviseur van Klimaatmissie een schatting van de totale kosten. De klant krijgt hierbij uitleg over hoe dit bedrag is opgebouwd. Bij deze klant lag het totaalbedrag rond de €40.000. Een flink bedrag. Dat is inclusief advies, de producten, montage en nazorg.

Met diverse rekenmodellen wordt overzichtelijk gemaakt wat de prognose is qua energiekosten in de toekomst. Wat gebeurt er als je niks doet en gewoon je energierekening blijft betalen? Hoe zien de kosten er ongeveer uit als je alles uit eigen middelen betaalt? Er worden ook twee voorbeelden uitgerekend waarbij je het totale project financiert met een lening of deels met een lening. Zo weet je precies wat je mogelijkheden zijn.

Inmeting

Als de klant na de eerste schatting verder gaat in het traject, komen twee adviseurs thuis langs om de hele woning op te meten en de situatie tot in detail te bekijken.

Ik vond het opvallend hoe gedetailleerd deze adviseurs, René en Willem, te werk gingen. Achteraf begreep ik dat ook wel. Om bij realisatie alles correct te monteren waarbij de monteurs direct alle juiste spullen bij zich hebben is voor alle partijen fijn. Anders duurt het traject onnodig lang en moeten de monteurs vaker terugkomen om het project af te ronden. Daarom wordt er digitaal notitie gemaakt van alle maten, koppelingen, beschikbare ruimte voor verwarming etc.

Kosten

Een eerste gesprek met Klimaatmissie, via Teamsgesprek met een duur van 60 minuten, is gratis voor bewoners uit Haarlemmermeer. Normaal kost zo’n gesprek €125. Omdat de gemeente bewoners wil helpen bij het verduurzamen van hun woning nemen zij de kosten voor hun rekening. De tweede stap, het inmeten op locatie en het opmaken van de offerte kosten €494,- in totaal. Mocht je tot uitvoering overgaan dan wordt dit bedrag niet in rekening gebracht.

Ook van het gas af?

Meer weten over onze aanpak voor woningen gebouwd na 1995.

Lees verder