Verandering van energie: wat verandert er allemaal in 2023?

Een nieuw jaar komt met nieuwe kansen. En nieuwe regels. Wij zetten alles even voor je op een rijtje.

Prijsplafond

Het prijsplafond voor energie gaat er komen. Heb je al bericht gehad van je energiemaatschappij over de veranderende kosten? Dan is je vast opgevallen dat de tijdelijke verlaging van de energiebelasting en btw op energie zijn teruggedraaid. Niet iedereen gaat er dus op vooruit.

De tarieven zijn €1,45 per m3 gas, €0,40 per kWh elektriciteit en €47,38 per GJ stadswarmte. Tot een jaarverbruik van 1200 m3 gas, 2900 kWh elektriciteit en 37 GJ gelden deze tarieven: boven dit plafond betaal je het tarief dat door je energiemaatschappij is bepaald.

ISDE subsidie

Ook dit jaar is er weer ISDE-subsidie beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Daaronder valt bijvoorbeeld dak- en muurisolatie, HR++ glas en isolerende kozijnen en het nemen van een warmtepomp. Voor de volledige lijst, bekijk de website van het rvo.

Wat er verandert, is dat je nu óók subsidie krijgt voor het uitvoeren van één maatregel. Tot nu toe gold de subsidie alleen vanaf twee isolerende maatregelen. Mooi meegenomen: de nieuwe subsidie regeling is met terugwerkende kracht. Heb jij één isolerende maatregel genomen sinds 2 april 2022? Dan kom je nog in aanmerking voor subsidie. Bekijk de website van het rvo voor alle details.

Btw op zonnepanelen

De btw op zonnepanelen wordt nu écht afgeschaft. Voorheen kon je na het plaatsen de 21% btw terugkrijgen van de belastingdienst. Veel gedoe dus. Door de btw op zonnepanelen af te schaffen, kost het minder moeite. Zonnepanelen worden zo wel héél interessant! Wil je meer weten over zonnepanelen, of meteen een offerte aanvragen? Kijk dan hier op onze site. In maart houden we ook een webinar over zonne-energie. Meer informatie volgt.

Subsidie elektrisch rijden

De subsidie voor het leasen van een elektrische auto gaat iets naar beneden, van €3350 naar €2950. Ook wordt het potje iets kleiner. Het potje voor tweedehands elektrische auto’s gaat iets omhoog, al blijft daarvoor de subsidie €2000. Let op: vorig jaar waren de subsidies voor beide opties in de lente al op.