Veel gestelde vragen

Zonnepanelen

Op veel plekken in Nederland is het elektriciteitsnet erg vol. Hierdoor zijn er plekken, ook in Haarlemmermeer, waar omvormers zichzelf uitschakelen als er een te hoge spanning (voltage) op de stroomkabels komt te staan. Dit is bij 253 volt. (230 volt+10%). Dit is om elektrische apparaten te beschermen tegen schade of disfunctioneren. Deze situatie komt vooral voor bij piekmomenten in de zomermaanden.

Als je wilt weten of er bij jou in de wijk een probleem is met terugleveren, bekijk dan de postcode check van Liander.
Bekijk voor overige informatie deze pagina op de website van Liander.

De kans op branden in zonnepanelensystemen is erg klein: Volgens onderzoek van TNO komt brand voor bij 0,014% van de installaties. De oorzaak van de brand is in veel gevallen een onzorgvuldige montage. Bij het gebruik van verschillende soorten stekkers kan er aan de gelijkstroom kant van het systeem een vlamboog ontstaan. Ook bij het niet goed beschermen van de kabels op het dak of niet goed vastzetten kunnen er op termijn schades ontstaan aan de kabels die brand als gevolg kunnen hebben.

In het verleden zijn er enkele zogeheten in-dak zonnepaneelsystemen in de brand gegaan. Ook hier was er vaak sprake van fouten bij de stekkers en/of kabels waarbij de stekkers en/of kabels tegen brandbare materialen aan lagen en waren gaan branden.

Over het algemeen zijn zonnepanelen bij zorgvuldige montage zeer brandveilig en zit het risico hem dus vooral in de stekkers en kabels en niet in de zonnepanelen zelf.

Wil je het risico op brand extra beperken? Werk dan met een zonnepanelensysteem met micro-omvormers. Hierdoor is er nog maar een zeer klein deel van het systeem dat werkt met gelijkstroom. De micro-omvormers zetten de door het zonnepaneel geproduceerde gelijkstroom om in wisselstroom. Wisselstroom kan een vlamboog niet in stand houden.

Vanaf 1 januari 2023 word er geen BTW meer in rekening gebracht bij zonnepaneleninstallaties en de montage ervan.
Je hoeft je BTW dus niet meer terug te vragen.

Vanaf 1 januari 2023 word er geen BTW meer in rekening gebracht bij zonnepaneleninstallaties en de montage ervan.
Je hoeft je BTW dus niet meer terug te vragen.

De levensduur van zonnepanelen ligt gemiddeld boven de 25 jaar en vaak wordt er garantie gegeven voor die periode. De panelen verliezen ieder jaar ongeveer een half procent van hun productievermogen. Na 25 jaar is dat ongeveer 12,5%  afname ten opzichte van het eerste jaar. Ze produceren dan dus nog 87,5% t.o.v. nieuw.

Het is beter om geen zonnepanelen te plaatsen op plekken waar schaduw valt. Als maar een deel van de zonnepanelen gedurende een relatief korte tijd in de schaduw ligt, dan kun je kiezen voor micro-omvormers of power-optimizers.  Ieder paneel is dan apart geschakeld en de zonnepanelen in de schaduw zorgen er dan niet meer voor dat het hele systeem minder produceert.

De meeste zonnepanelen op de Nederlandse markt zijn blauw of zwart. De verdeling is ongeveer half om half. De zwarte panelen zijn van monokristallijn silicium, de blauwe panelen zijn van polykristallijn silicium. De opbrengst van blauwe en zwarte panelen is in de praktijk ongeveer gelijk. Veel mensen kiezen voor zwarte panelen omdat ze die mooier vinden. Blauwe panelen zijn meestal iets goedkoper. Er bestaan ook panelen in andere kleuren (brons, groen of paars). De opbrengst van deze gekleurde panelen is 10 tot 25 procent lager dan van gangbare panelen.

Voor stroom die je aan het net levert, krijg je dezelfde prijs als jij voor stroom betaalt (gemiddeld 40 cent per kWh, prijsplafond 2023). Dit heet salderen. Maar hier zit wel een maximum aan. Lever je méér aan het net dan je van het net afneemt, dan mag jouw energiebedrijf voor die ‘extra’ stroom een lager tarief betalen. Dat tarief verschil enorm per energieleverancier en is in het meest gunstige geval de stroomprijs die je betaalt min de energiebelasting en opslag duurzame energie (dat zijn overheidsheffingen). Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld 3.000 kWh aan stroom. Dat komt overeen met 8-10 zonnepanelen. Vanaf 1 januari 2025 is de planning wordt de salderingsregeling afgebouwd. Elk jaar mag je dan minder salderen. Voor de overige stroom krijg je een lager tarief. Vanaf 2031 verdwijnt de regeling helemaal.

Een set van 10 panelen met een vermogen van 4.000 Wattpiek) kost rond de € 6.000 exclusief BTW, inclusief installatie en omvormer. De meeste omvormers moeten eenmaal in de leverduur van de panelen worden vervangen na ongeveer 12-15 jaar. De kosten hiervoor bedragen € 500 tot € 1200. De terugverdientijd ligt momenteel rond de 5 – 8 jaar.

De Zonatlas geeft grofweg aan welke mogelijkheden er zijn om energie op te wekken via het dak. Op basis van je postcode geeft de Zonatlas een eerste indicatie van de mogelijkheden, de kosten en de opbrengsten.

Zonneboiler

Een zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat (met 80 tot 300 liter water) met verwarmd water.
  • Een naverwarmer, meestal de combiketel.

In de collector zit een vloeistof. De temperatuur van de vloeistof kan door de zonneschijn oplopen tot wel 90 graden. Via een leiding wordt de warme vloeistof van de collector naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die de warmte afgeeft aan het water in het vat. Van het vat gaat een leiding naar de naverwarmer. Vooral ’s winters wordt het water niet warm genoeg en springt de naverwarmer bij. Dat is meestal een cv-combiketel. Die stookt het water uit de boiler bij tot minstens 60 graden Celsius. Deze temperatuur is noodzakelijk om groei van de Legionella bacterie te voorkomen.

De capaciteit van een zonneboiler wordt meestal afgestemd op de hoeveelheid warmte die in de zomer nodig is om het water op te warmen. Een grotere installatie die in de winter meer warmte (voor warm water) kan leveren, zou ’s zomers veel warmte onbenut laten.

Een zonneboiler voor 4 personen (een collector van 3,5 m2 en een 150 liter voorraadvat) kost ongeveer 3.300 euro inclusief installeren. De subsidie voor zo’n zonneboiler is ongeveer 1.100 euro. Kleinere zonneboilers zijn goedkoper, grotere kosten meer. Een zonneboiler gaat gemiddeld 20 jaar mee.

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je kosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Een huishouden van 4 personen met een hr-combiketel als naverwarmer bespaart daarmee zo’n 180 m3 gas. Dat is 150 euro per jaar aan gaskosten (prijspeil 2020). Daarvan blijft zo’n 130 euro over als de elektriciteitskosten voor de pomp (10 euro voor circa 40 kWh verbruik voor een Energielabel A pomp) en onderhoudskosten (10 euro per jaar) betaald zijn.

Overig

Het isoleren van de spouw kost bij een tussenwoning rond de € 800,-. Een hoekwoning of twee onder 1 kap isoleren kost rond de € 2.000,- en een vrijstaande woning zo’n € 3.100,-. De investering is gemiddeld rond 3 jaar weer terugverdiend.

Bij woningen uit de jaren 70 en 80 kunnen er dunne isolatieplaten aangebracht zijn bij de bouw. Indien er voldoende ruimte is, kan extra isolatiemateriaal bijgespoten worden. Laat je adviseren door een vakkundig (na-)isolatiebedrijf.

Spouwmuurisolatie is interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd; die hebben bij de bouw wel een spouw maar geen isolatie meegekregen. Isolatie ontbreekt soms ook bij woningen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van voor 1975. In woningen gebouwd na 1975 is over het algemeen spouwmuurisolatie aanwezig.

De spouw moet eerst gecontroleerd worden of hij schoon, droog en breed genoeg is. Het isolatiebedrijf moet dat vooraf controleren. Een spouw kan meestal niet geïsoleerd worden als de buitengevel geschilderd of geglazuurd is of als er gevelpanelen op de muur bevestigd zijn.

Als de woning na 1920 is gebouwd en de buitenmuur meer dan 24 centimeter dik is, dan is de kans groot dat er een spouw aanwezig is. Heb je twijfels? Laat dan de spouwmuur controleren door een vakkundig bedrijf.

Nee, je moet wel een spouwmuur hebben.