Woning in Haarlemmermeer is 2 miljoenste met zonnepanelen

Afgelopen december is - in het bijzijn van klimaatminister Rob Jetten - het 2 miljoenste huis in Nederland van zonnepanelen voorzien. Dit gebeurde bij de familie Peters in Hoofddorp, een gezin dat kampt met energiearmoede. De zonnepanelen werden kosteloos verstrekt en behoren tot de eerste volledig circulaire panelen op een Nederlandse woning.

1 op de 3

Op het gebied van zonne-energie doet Nederland het goed. Rob Jetten: “Wereldwijd zijn wij – na Australië – het land met de meeste zonnepanelen per inwoner. Het laat zien dat we serieus werk maken van de energietransitie.” Van alle koopwoningen in Nederland heeft 35 procent zonnepanelen op het dak liggen. Daarnaast is 16,1 procent van de sociale huurwoningen met zonnepanelen uitgerust.

Recyclebare zonnepanelen

Naast dat zonnepanelen goed zijn voor het klimaat door de verlaging van CO2, zit er ook een schaduwkant aan het zonne-energiesysteem. De meeste panelen kunnen nog niet, bij het einde van hun levensduur, worden hergebruikt. Hier ligt ook een grote uitdaging volgens Jetten: “We werken hard aan de kwantiteit, maar ook aan kwaliteit. De zonnepanelen zelf moeten duurzaam zijn en circulariteit is daarom een van de grote uitdagingen op dit gebied. Ik werk daarom ook op Europees niveau hard aan verschillende initiatieven en ben betrokken bij de onderhandelingen van de Ecodesign-maatregel en het energielabel voor zonnepanelen. Deze dragen bij aan het vergroten van transparantie en leggen minimumeisen voor zonnepanelen en omvormers vast.”

Koplopers duurzame panelen

De ontwikkeling van circulaire zonnepanelen is al wel volop in beweging. Zo heeft uitvoerder Sungevity samen met de Nederlandse fabrikant Solarge een 100% herbruikbaar zonnepaneel ontwikkeld. De grondstoffen van oude zonnepanelen worden in nieuwe zonnepanelen verwerkt. Bovendien komt er tijdens het productieproces ook 75 procent minder CO2 vrij. De geïnstalleerde zonnepanelen van de familie Peters komen van deze fabrikant.

Credits foto: HC nieuws