Salderingsregeling blijft. De voor- en nadelen op een rij.

Publicatiedatum: 15 februari 2024

Even leek het erop dat de salderingsregeling volgend jaar zou worden afgebouwd, maar de Eerste Kamer wil deze regeling toch langer in stand houden. Fijn voor iedereen die zonnepanelen heeft of nog wil aanschaffen. Maar zijn er ook nadelen?

Wat is de salderingsregeling?

In de zomer zal je met je panelen waarschijnlijk meer elektriciteit opwekken dan je verbruikt. In de winter is dit juist omgekeerd: je verbruikt meer dan je opwekt. Dankzij de salderingsregeling ontvang je een vergoeding voor de elektriciteit die je aan het net terug levert. Dat betekent dat je de elektriciteit die je in de zomer opwekt, min of meer kunt wegstrepen tegen je verbruik in de winter.

We schreven eerder al dat er meerdere manieren zijn om flink wat rendement uit je zonnepanelen te halen. Maar met het actief blijven van de salderingsregeling heb je een set zonnepanelen vaak binnen 8 jaar terugverdient. Aangezien zonnepanelen zo’n 25 tot 30 jaar meegaan is dat natuurlijk erg aantrekkelijk.

Het lijkt zeker dat de regeling vanaf 2031 sowieso verdwijnt. Voor die tijd zal hij worden afgebouwd. Maar wanneer dat afbouwen begint is nog niet bekend.

Zijn er ook nadelen?

Ja. Nederland heeft nu al de meeste zonnepanelen per inwoner ter wereld. Energiemaatschappijen laten al een tijdje weten dat ze moeite hebben om de grote hoeveelheid terug geleverde stroom in de zomer te verwerken. Als meer mensen zonnepanelen nemen en gaan terug leveren, wordt dat een nog groter probleem doordat bijvoorbeeld omvormers uitgeschakeld worden waardoor de panelen geen energie meer opwekken.

Bovendien is stroom in de winter duurder dan in de zomer. Toch zijn energiemaatschappijen vanwege de salderingsregeling verplicht om goedkope “zomerstroom” in te ruilen voor duurdere “winterstroom”. Gevolg: de prijs van elektriciteit gaat omhoog om dit op te vangen. Als je geen zonnepanelen hebt betaal je dus wel deze hogere prijs, maar heb je niet de voordelen van het terug leveren. Ook zijn er steeds meer energieleveranciers die direct kosten rekenen aan bezitters van zonnepanelen in de vorm van een terugleververgoeding.

Als laatste wordt het voor mensen met zonnepanelen nu minder interessant om bijvoorbeeld een thuisaccu te kopen. Terwijl die er juist voor zou kunnen zorgen dat het elektriciteitsnet minder zwaar wordt belast. Mensen worden ook niet gestimuleerd om juist stroom te gebruiken als de zon schijnt. Ook dat zou het elektriciteitsnetwerk ontlasten. Dit soort oplossingen om anders met energie om te gaan, worden op die manier tegengehouden.