Vanaf nu mag je een oplaadkabel over de stoep (VPA) leggen

Publicatiedatum: 19 januari 2024

Tot voor kort was het verboden in gemeente Haarlemmermeer om een oplaadkabel neer te leggen op de stoep om je elektrische of hybride auto op te laden. Dat was met name frustrerend voor mensen die geen eigen oprit hebben. Nu is daar gelukkig verandering in gekomen.

Het zal een herkenbaar probleem zijn voor iedereen met een elektrische of hybride auto zonder eigen oprit of garage. Want hoe laad je je auto op als je geen kabel over de stoep mag laten lopen? Dat was namelijk altijd verboden vanwege de veiligheid. Er zou immers iemand kunnen struikelen over de laadkabel. Bovendien vormt zo’n kabel een belemmering voor iedereen met een rolstoel, rollator of kinderwagen.

VPA en kabelmatten in gemeente Haarlemmermeer

Een Verlengde Private Aansluiting (VPA) is nu toegestaan, als er gebruik wordt gemaakt van een kabelmat. Een kabelmat is een rubberen mat die je over de kabel heen legt. Op die manier wordt het makkelijker voor rolstoel-, kinderwagen- of rollatorgebruikers om voorbij de oplaadkabel te komen. Bovendien is zo de kans veel kleiner dat iemand erover struikelt.

De kabelmat moet wel aan een aantal vereisten voldoen. Opladen mag alleen vanaf een netaansluiting op eigen grond en de parkeerplaats waar je auto op staat blijft openbaar. Die kun je dus nooit opeisen of “reserveren”. De overige eisen vind je hier op de website van de gemeente. Het is zeer belangrijk om deze eisen goed door te nemen wanneer je een kabelmat wilt gaan gebruiken.

Kabelgoottegels verboden

Het besluit van de gemeente om een VPA toe te staan, is gekoppeld aan het gebruik van een kabelmat. Kabelgoottegels of andere manieren om de oplaadkabel af te dekken of weg te werken zijn verboden. Als u meer vragen over dit onderwerp hebt, kunt u terecht bij de gemeente-afdeling Verkeer & Vervoer.

Artikel door Rogier Charles