Vanaf 1 juni nieuwe regels voor opzeggen energiecontract

Publicatiedatum: 31 mei 2023

Vanaf 1 juni 2023 gaan er nieuwe regels gelden bij het opzeggen van een vast energiecontract. Waar je voorheen een vaste boete kreeg, afhankelijk van de looptijd van je contract en het afnemen van gas en/of stroom, is de boete per 1 juni variabel.

Overstappen van energieleverancier is bij de huidige veranderende prijzen vaak lonend geweest maar dit verandert per 1 juni. Met de nieuwe regels wordt opzeggen in veel gevallen een stuk minder minder aantrekkelijk. Dit is niet zo gek. Energiemaatschappijen hebben namelijk tegen een bepaalde prijs energie ingekocht en je bent akkoord gegaan met de aangeboden prijs voor die contractperiode. Wanneer je eerder jouw vaste energiecontract wilt stopzetten, dan pleeg je in feite contractbreuk en blijft de energiemaatschappij zitten met de duur ingekochte energie.

Per 1 juni gaat de energieleverancier inschatten hoeveel voordeliger een vergelijkbaar contract is als je die nu bij hen zou afsluiten. Het verschil in prijs wordt dan vermenigvuldigd met een schatting van hoeveel stroom en/of gas je nog zou afnemen tot het einde van het lopende contract. Het bedrag dat daar uitkomt is dan de opzegboete. Dat zijn de geschatte misgelopen inkomsten van de energieleverancier. Het voordeel dat je als consument zou behalen bij het overstappen naar een voordeliger energiecontract bij dezelfde energieleverancier verdwijnt dan door de boete.

In welke situatie is overstappen dan wel voordelig?

Je kunt goedkoper uitkomen als je een lopend vast contract hebt en je stapt over naar een andere energieleverancier die, op het moment van overstappen, voordeligere tarieven heeft dan je huidige energieleverancier. Ook als je bovenop een vergelijkbaar of voordeliger tarief een welkomstbonus zou krijgen kan je voordeliger uit zijn. Echter het voordeel is dus vaak kleiner dan het was in het verleden door de nieuwe regels.

Wanneer mag je overstappen zonder boete?

Als je vaste contract afgelopen is of als je een variabel contract hebt, dan kan je opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. Dit kan dan zonder boete. Ook als je een dynamisch contract hebt (tarieven die dagelijks en per uur kunnen verschillen) kun je zonder boete opzeggen. Vaak met een opzegtermijn van 1 maand.

Let er wel op dat, als je overstapt met een lopend vast contract naar een nieuwe energieleverancier, je het nieuwe contract laat ingaan 1 dag na het aflopen van je huidige energiecontract. Zo voorkom je een opzegboete en hiermee voorkom je ook de kans dat je een gekregen welkomstbonus niet krijgt of moet terugbetalen.

Wel of geen vast energiecontract afsluiten

Een vast contract afsluiten kan interessant zijn als je zekerheid wilt. Je weet dan precies welke tarieven je hebt voor de looptijd van het contract. Gaan de prijzen voor energie omhoog, dan heb je daar geen last van en ben je voordeliger uit. Gaat de prijzen omlaag, dan ben je duurder uit bent omdat je jouw tarieven op een hogere prijs hebt vastgezet.

Het wel of niet kiezen voor een vast energiecontract is dus afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Wil jij besparen op energie?

Kijk dan naar onze tips voor energie besparen en een koele woning in de zomer.

Naar de tips