Waterbesparende douchekop

Ongemerkt besparen? Dat kan makkelijk met een spaardouchekop!

Met een waterbesparende douchekop kun je net zo lekker als altijd douchen, maar bespaar je tot wel 20 procent warm water. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft al een waterbesparende douchekop.

Een waterbesparende douchekop gebruikt niet meer dan 7,2 liter per minuut en heeft volumestroomklasse ZZ. Vaak staat dit niet op de verpakking van de douchekop en ook niet op de douchekop zelf. Je kunt zelf gemakkelijk testen of jouw douchekop een spaardouche is door gedurende een minuut water in een emmer te laten stromen. Een standaard douchekop (volumestroomklasse S) gebruikt tussen de 8,8 en 11,5 liter per minuut.

Met een spaardouche bespaart een gemiddeld gezin (2,2 personen) jaarlijks 7500 liter warm water en bijna 44 m3 gas. Deze besparing is groter als je langer dan 9 minuten onder de douche staat of een regendouche hebt.

Keukengeiser

Een keukengeiser kan niet meer dan 6 liter water per minuut leveren. Een spaardouche heeft dan geen zin om het waterverbruik te verminderen maar kan wel een hardere straal opleveren.