Verwarming Waterzijdig Inregelen

De meeste Nederlandse radiatoren zijn niet waterzijdig ingeregeld. Waterzijdig inregelen is het instellen van de radiator op de meest efficiënte wijze. Door het juist inregelen stroomt alleen de nodige hoeveelheid water door de radiator. Daardoor geeft de radiator de warmte beter af per kamer. Wanneer je je radiator goed laat inregelen, kan dat tot 15% in je energieverbruik schelen.

Hoe regel je je verwarming waterzijdig in?

Voor het waterzijdig inregelen is een installateur nodig. Bij het plaatsen van een cv-ketel kan je de installateur vragen om dat te doen. Dat kost eenmalig wat geld, en daarom wordt het ook niet standaard door installateurs gedaan. Wil je je radiatoren achteraf waterzijdig laten inregelen? Dan moet je los een afspraak maken met de installateur. Dat kost tussen de 300 en 500 euro. Het scheelt ongeveer 100 euro per jaar aan gas, waardoor je dus binnen de 3 tot 5 jaar de kosten hebt terugverdiend. Daarnaast win je ook aan comfort omdat alle ruimtes goed op temperatuur komen.

Subsidie waterzijdig inregelen verwarmingssysteem

Er is momenteel geen speciale subsidie voor het waterzijdig inregelen van een verwarmingssysteem.

Wanneer is waterzijdig inregelen verplicht?

Bij de plaatsing van een nieuwe warmtebron is het verplicht om deze waterzijdig in te regelen. Ook wanneer je 30% van de afgifteapparaten zoals radiatoren laat vervangen is dit verplicht.